La Phoenix detecta neu en els núvols de Mart.
La Phoenix Mars Lander de la NASA, ha detectat neu caient dels núvols del planeta Mart. Els experiments fets en la superfície per part dels instruments, també han proporcionat l’evidència de la interacció entre els minerals i l’aigua líquida, processos que també ocorren a la Terra.
Uns instrument làser dissenyat per recollir les dades de com interacciona l’atmosfera i la superfície de Mart, ha detectat neu en els núvols a una alçada al voltant dels 4.000 metres, per damunt del lloc d’aterratge del vehicle espacial. Les dades indiquen que la neu és vaporitza abans d’arribar a la superfície.
“Res semblant a això, s’havia vist fins ara en el planeta Mart”, comenta en Jim Whiteway, de la Universitat de York a Toronto, científic responsable de l’Estació Meteorològica de fabricació canadenca de la Phoneix. “Estarem cercant les senyals que ens pot deixar la neu, fins i tot si arriba a la superfície”.
Els experiments de la Phoenix, també han proporcionat les pistes que assenyalem la presència de carbonat calcic, el component principal del guix, així com de partícules que podrien ser d’argila. Aquests carbonats i argiles a la Terra, només estan presents en presència d’aigua líquida.
Des del aterratge del lander el passat dia 25 de maig, s’ha confirmat que existeix un substrat dur que conté gel d’aigua. Determinar si aquest gel és desglaça, ajudaria a entendre si hi ha un ambient favorable per la presència de vida, una de les missions encarregades a la Phoenix.
L’evidència a favor del carbonat, en les mostres de la superfície, les va aconseguir el braç robòtic que subministra el material als dos laboratoris: el Thermal and Envolved Gas Analitzer (TEGA) i el Microscopy Electrochemistry ans Conductivity Analitzer (MECA).
“Hem trobat carbonat”, comenta en Willian Boynton, membre de la Universtiat d’Arizona i científic del TEGA. “Això indica èpoques d’interacció amb l’aigua en un passat”.
L’evidència del TEGA a favor del carbonat calcic, prové de l’alliberament del diòxid de carboni com a conseqüència d’altes temperatures. Aquesta temperatura correspon amb la que, el carbonat és descompon del gas del diòxid de carboni i que va estar identificat per l’espectròmetre de masses de l’instrument.
Aquesta imatge, correspon a una seqüència GIF del passat dia 5 de setembre de 2008, entre les 1h 23m a.m. i les 1h 41m a.m.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.
Deixa un comentari