La NASA identifica molècules de carboni en meteorits, com “l’origen de la vida”.

Tones, potser desenes de tones de molècules de partícules de pols i meteorits cauen diàriament a la Terra. Els meteoritus són especialment valuosos per els astrònoms, perquè proporcione  trossos relativament grans de molècules de carboni, que s’analitzen fàcilment en un laboratori. En els últims anys, els investigadors s’han adonat que molts meteorits presenten molècules de carboni, anomenades, hidrocarburs policíclics aromàtics (PAHs), que són compostos molt resistents i estables.

Els PAHs, són els compostos més comuns i rics en carboni de l’Univers. Aquest compost és molt fàcil de trobar en les “barbacoes terrestres” o el sutge d’un motor. Quan és localitzen en un meteorit, és troben en uns anells aromàtics que porten hidrogen i oxigen afegit.

Científics del Ames Research Center de la NASA, han realitzat uns experiments de laboratori que expliquen el procés, per el qual aquest hidrocarbur meteòric atrau hidrogen i oxigen extra. Les molècules identificades són molt similars als microbis forànis, descirts en un article en la revista Science (Mckay 1996).

“Els nostres descobriments són importants perquè és la primera vegada que és pot explicar, que aquestes molècules riques en carboni trobades en meteorits, són similars a les molècules que construeixen la vida”, comenta en Max Bernstein, científic espacial del Ames de la NASA.

Aquestes molècules riques en carboni, és produeixen durant la mort d’estrelles gegants vermelles. En l a seva primera formació, els astrònoms les observen com a PAHs normals. Tanmateix, quan es veuen en alguns meteorits, milers de milions d’anys més tard, gairebé sempre tenen oxigen i hidrogen pesat afegit (l’hidrogen pesat, conté un neutró extra i s’anomena isòtop de deuteri).

Per estudiar aquest procés, per el qual canvien aquests compostos de carboni, el Laboratori d’Astroquímica Ames, estudia els PAHs dins de gel d’aigua i els exposa a una radiació ultraviolada, semblant a les condicions de l’espai. Els científics intenten reproduïr les mateixes condicions: un buit increïblement alt, temperatures extremadament baixes (-206º C) i una alta radiació. Quan s’arriba a aquestes condicions, els PAHs canvien. Els bons resultats de l’experiment, reprodueixen els hidrocarburs trobats en els meteorits. Per primera vegada, els científics poden demostrar com s’intercanvia l’hidrogen per deuteri, hidrogen pesat.

pahs.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Novembre 30, 2008 1:52 pm

    […] 2 Octubre 2008. La NASA identifica molècules de carboni en meteorits , com ”l’origen de la vida”.  […]

Deixa un comentari