WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 11:00:23' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Detectada una potent i propera supernova.

Una de les supernoves més properes a nosaltres dels últims 25 anys, s’ha identificat després d’una dècada que explotés. Aquest és el resultat que s’ha fet, gràcies a combinar les dades dels arxius de molts telescopis de tot el món.

Aquesta supernova, va estar observada l’any 2001, per Franz Bauer de la Universitat de Penn State, que va observar un objecte brillant en la galàxia de Circinius, utilitzant l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA. Encara que la font, mostrava algunes propietats excepcionals, en aquesta època Bauer i els seus companys d’universitat, no varen poder identificar de forma segura la seva naturalesa.

No ha estat fins molt de temps després que Bauer, ha pogut identificar l’objecte com una supernova. La informació rebuda amb l’espectròmetre del Very Large Telescope (VLT) del Observatori Europeu del Sud, junt amb les dades d’altres 18 telescopis, tant sistuats a l’espai com a la Terra, han resolt que aquest objecte és trobava en una galàxia pròxima.

Les dades indiquen que aquesta supernova batejada com SN 1996cr, es troba entre les supernoves més brillants en radiació de ràdio i de raigs X. També conté moltes similituds interessants amb la supernova 1987A, que va succeir en una galàxia situada a només 160.000 anys llum de la Terra.

“Aquesta supernova sembla una cosina de SN 1987A”, comenta en Bauer. “Les dues supernoves tenen aspectes molt semblants, amb la diferència que la més recent és intrínsicament mil vegades més brillant en senyal de ràdio i de radiació X”.

Les imatges òptiques del arxiu del Telescopi Anglo-Australià, situat a Australià, ens mostren que SN 1996cr, va explotar entre el 28 de febrer de 1995 i el 15 de març de 1996, gairebé una dècada despres de SN 1987A. SN 1996cr, va estar poc observada pels astrònoms, degut que en aquella època només era visible en l’hemisferi sud, que és controlava menys que l’hemisferi nord. Entre les cinc supernoves properes a nosaltres observades en els últims 25 anys, aquesta és la única que no és va observar la seva explosió.

sn1996.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari