Mostres de la pluja en el planeta Mart.
Fa aproximadament uns quatre mil milions d’anys, hi havia llacs en el planeta Mart, que podien estar alimentats per rius ocasionals, que alhora estaven formats per la pluja. Aquests llacs omplien alguns cràters formats per impactes meteòrics. L’aigua s’acumulava on els rius travessaven les vores d’aquests cràters. Els deltes es formaven en les desembocadures dels rius, similar a com es formen els rius i llacs a la Terra.
Aquests són els descobriments, d’un equip internacional d’investigadors dirigits per Ernst hauber, membre del Centre Aerospacial Alemany (DLR), que ha analitzat les últimes imatges de la superfície de Mart.
Els científics han estudiar la regió anomenada, Xanthe Terra, situada a prop del equador del planeta. “Durant anys els científics han sospitat, que l’aspecte actual de la superfície, havia estat formada en part per la presència de rius”, comenta en Ernst Hauber.
Els geòlegs del Institut de Recerca Planetària del DLR, publicaran aquesta recerca properament en la revista Planetary and Space Science. Segons comenten, “Podem observar els estrats dels sediments d’aquestes valls, que s’obren a través dels cràters meteòrics. La forma de certs sediments, és típica dels deltes amb aigua estancada”.
L’erosió dels rius han aportat nou material en el seu camí. Quan el cabal baixava, no hi havia prou energia per seguir transportant la càrrega de sediment. Això succeeix, en els llocs on el riu flueix dins d’una conca molt gran i el cabal s’atura. Llavors els dipòsits de sediments formen aquestes estructures. D’aquesta manera, el tipus de dipòsit depèn de l’estructura de la conca. Si la conca s’omple d’aigua (un llac o un mar), és formen els deltes. Si d’altra banda, la conca és seca, per exemple en un desert, el riu redueix la seva velocitat i gradualment l’aigua es filtra, en alguns casos formant les anomenades “platjes”. Els dipòsits d’aquestes regions seques, s’anomenen ventalls fluvials. L’anàlisi d’aquestes estructures fluvials, poden indicar si havien llacs en el planeta Mart.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 27 Setembre 2008. Mostres de pluja en el planeta Mart. […]