Una galàxia encavalcada.

El telescopi espacial Hubble, ha capturat una rara alineació entre dues galàxies espirals. El costat exterior de la petita galàxia, on és visible la seva silueta en un primer pla, davant d’una altre galàxia més gran. Els tentacles esquelètics de pols, es poden veure estenent-se més enllà del disc de la llum estel·lar de la galàxia petita.

Aquestes fosques estructures polsegoses exteriors, que semblen estar desproveïdes d’estrelles, com unes branques sense fulles, són rarament visibles en d’altres galàxies, ja que al darrera no hi re per il·luminar-les. Els astrònoms, que fins ara no havien vist aquesta pols, més enllà dels marges de les galàxies, no saben si aquestes si aquestes estructures polsegoses són més comuns en d’altres galàxies.

Coneixer el color d’una galàxia i saben com afecta la pols que l’esmorteeix, és crucial per mesurar la veritable brillantor d’aquesta. Coneixent la veritbale brillantor, els astrònoms poden mesurar la distància fins al nostre planeta.

Els astrònoms han calcular que la galàxia de fons, és troba a uns 780 milions d’anys llum. No han comptat la distància que existeix entre les dues galàxies, encara que pensen que estant prou properes, però no el suficient per interaccionar. La galàxia de fons, es de la mida de la nostra Via Làctia, al voltant de 10 vegades més que la galàxia situada en el primer pla.

La majoria d’estrelles escampades al costat de la imatge, corresponen a una galàxia espiral pròxima a nosaltres, NGC 253, que està fora d’aquesta imatge. Els astrònoms han utilitzat la Càmera Avançada de Recerca del Hubble, per capturar aquesta imatge. Des de els telescopis situats a la Terra, la visió de les dues galàxies, sens mostra com una de sola. De manera que aquest conjunt, s’ha catalogat com 2MASX J00482185-2507365.

2masx.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Desembre 29, 2008 7:39 pm

    […] 20 Setembre 2008. Una galàxia encavalcada.  […]

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80