Primera imatge d’un probable planeta al voltant d’una estrella.

Uns astrònoms han enregistrat el que és probablement, la primera imatge d’un planeta al voltant d’una estrella similar al Sol.

Tres científics de la Universitat de Toronto, utilitzant el telescopi Gemini Nord situat a Mauna Kea (Hawaii), varen prendre les imatges de la jove estrella 1RXS J160929.1-210524 (situada a uns 500 anys llum de la Terra) així com del candidat a company d’aquesta estrella. També és varen obtenir els espectres per confirmar la composició d’aquest company, amb una massa equivalent a vuit vegades el planeta Júpiter i a una distància de la seva estrella, semblant a 330 vegades la distància entre el Sol i la Terra (per poder tenir una comparança, el planeta més distant al Sol, Neptú està situat a 30 vegades aquesta distància). L’estrella protagonista d’aquest estudi és similar al Sol, però molt més jove.

“Aquesta és la primera vegada que hem vist directament un objecte massiu planetari, en una òrbita probable al voltant d’una estrella com el nostre Sol”, comenta en David Lafrenière, autor del article publicat en la revista Astrophysical Journal. “Si confirmen que aquest objecte està lligat gravitacionalent a l’estrella, serà un pas molt important”.

Fins ara s’havien observat aquests objectes per mitjans indirectes, o orbitant al voltant de nanes marrons, estrelles més fosques i per tant més fàcils de poder-hi detectar algun company.

Les observacions fetes amb el telescopi Gemini Nord, han aprofitat la tecnologia d’òptica adaptativa per tal de reduir dràsticament les distorsions provocades per la turbulència atmosfèrica. Les imatges preses en infraroig proper, així com els seus espectres, indiquen que el sospitós planetari, podria ser també una estrella molt jove o fins i tot una nana marró massiva i jove.

Tot i que la probabilitat d’una alineació entre aquests dos objectes és força petita, es dedicaran un parell d’anys per verificar, si els dos cossos es traslladen junts per l’espai.

1rxs.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently