Un esclat de raigs gamma en direcció a la Terra.

Astrònoms de tot el mon combinant les dades de diferents telescopis, situats a la Terra i l’espai, han elaborat una detallada imatge de l’explosió més brillant observada fins ara. Les observacions ens revelen que els raigs expulsats per l’explosió de radiació gamma de GRB 08319B, estaven en una direcció apuntant quasi bé la Terra.

El GRB 08319B va ser tant intens, que tot i haver succeït a una distància situada en el mig del univers, s’hauria pogut observar a simple vista durant un breu interval de temps. En un article publicat en la última edició de la revista nature, Judith Racusin de la Universitat Penn State de Pennsylvania, a més d’un equip de 92 co-autors, informen que les observacions fetes a través de l’espectre electromagnètic varen començar 30 minuts abans de l’explosió i varen continuar durant uns quants mesos.

Els esclats de raigs gamma, constitueixen les explosions més lluminoses del Univers. La majoria succeeix quan s’acaba el combustible de les estrelles massives, és col·lapsen formant un forat negre, o una estrella de neutrons que, com a conseqüència d’uns processos encara no compresos del tot, envia potents raigs de gas cap enfora. A mesura que aquests raigs són ejectats a l’espai, topen amb el gas que prèviament ha estat alliberat per l’estrella i alhora l’escalfen, generant d’aquesta manera brillants lluminescències.

GRB 08319B va estar detectat pel satèl·lit Swift de la NASA, en la constel·lació de Bootes. Diferents telescopis terrestres varen reaccionar ràpidament per estudiar aquest nou objecte estel·lar. El Very Large Telescope de l’ESO al Paranal (Xile), va ser el primer en mesurar la seva distància: 7.500 milions d’anys llum de nosaltres. La seva llum visible, va ser detectada en unes poques hores per càmeres d’ampli espectre al voltant del mon. Una d’aquestes va ser la càmera TORTORA, muntada en el telescopi REM de 0,6 metres de diàmetre, en l’Observatori de l’ESO, a la Silla (Xile).

La ràpida obtenció de imatges amb el TORTORA, va proporcionar la visió més detallada que existeix en llum visible associada a una rafega inicial de raigs gamma.

grb-08319b2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:40 pm

    […] 16 Setembre 2008. Un esclat de raigs gamma en direcció a la Terra.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently