Calibrant els anàlisis.

Els astrònoms utilitzen uns aparells anomenats espectrògrafs, per tal d’analitzar la llum que prové dels objectes ceslestes. Els seus colors, o freqüències, ens indiquen de la mateixa manera que les gotetes d’aigua d’un arc de Sant Martí, la composició de la llum solar.

D’aquesta manera podem mesurar les velocitats de les estrelles, galàxies o quàsars. Cercar planetes al voltant d’altres estrelles, o estudiar l’expansió de l’Univers. Un espectrògraf, s’ha de calibrar acuradament, de tal manera que les freqüències de llum corresponguin al que es té que mesurar. Això, és semblant a tenir un sistema de patrons al nostre planeta, per poder mesurar correctament.

En el cas present, un làser ens proporciona el “regle” necessari per mesurar els colors d’objectes allunyats amb una xarxa de difracció.

Els nous espectrògrafs, extremadament precisos són necessaris per el futur Enormement Gran Telescopi Europeu (E-ELT), dissenyat per l’Observatori Europeu del Sud (ESO). Aquests nous espectrògrafs, necessiten estar calibrats amb una precisió d’una part entre 30 mil milions, equivalent a la proesa de mesurar la circumferència de la Terra amb una precisió d’un mil·límetre.

La nova tècnica de calibratge, forma part d’una col·laboració entre investigadors de l’ESO i de l’Institut Max Planck de Quantum Optics. Utilitza impulsos ultracurts de llum làser per generar una “pinta de freqüència”, de llum en moltes freqüències separades per un interval constant. Es la manera de generar un regle precís per calibrar l’espectrògraf.

Després d’algunes proves reeixides en el laboratori del MPQ l’any 2007, l’equip s’ha provat en el VTT (Torre del Telescopi de Buit), un telescopi solar instal·lat a Tenerife, mesurant l’espectre solar en llum infraroja. Els resultats han estat impressionants i obre noves perspectives en l’estudi astronòmic.

calibrant-els-analisis.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari