El cúmul de color porpra.

En aquesta imatge, sens mostra un massiu cúmul de galàxies situat a uns 2.300 milions d’anys llum de nosaltres, anomenat Abell 1689, amb grans senyals de fusió. El gas detectat a milions de graus de temperatura, per l’Observatori de Raigs X Chandra, el podem observar en color morat, mentre que les galàxies les observem en llum visible, gràcies a les dades del telescopi espacial Hubble, en color groc. L’emissió de raig X, té una aparença llisa, a diferència d’altres sistemes de fusíó, com el cúmul de la Bala, o MACS J0025.4-1222. El patró de temperatures d’Abell 1689, segurament és més complexa, tanmateix pel requeriment de múltiples estructures de temperatures diferents.

Els llargs arcs, en la imatge òptica estan provocats per una lent gravitacional, degut a la matèria i les galàxies de fons, al darrera del mateix cúmul. Aquesta lent gravitacional, correspon al arc més gran observat fins ara. Els estudis intenten aclarir la manca de concordança entre la massa observada en raigs X i les dades que reflexa la lent gravitacional. Les primeres estimacions suggereixen que les estructures de filaments localitzades a prop d’Abell 1689, al llarg de la línia de visió del cúmul, pot estar polaritzada per la mateixa massa de la lent gravitacional.

abell-1689.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80