Comprenent la buidor.

Uns astrònoms han pogut estudiar uns disc de formació planetària, al voltant d’unes joves estrelles semblants al nostre Sol, observant clarament el moviment i distribució del gas i la pols de les regions interiors dels discs. Aquest resultat que implica possiblement la presència de planetes gegants, ha estat possible com a conseqüència de la combinació d’un dispositiu força enginyós del Very Large Telescope de l’ESO.

Els planetes podrien ser el refugi de noves formes de vida, d’aquesta manera l’estudi dels exoplanetes, és una nova brnaca de l’astronomia contemporània. De fet, ja coneixem més de 300 planetes, que orbiten en d’altres estrelles apart del Sol. Aquests nous mons ens mostren una sorprenent diversitat en les seves característiques. De fet, els astrònoms no miren tant sols, els sistemes on els planetes ja estan formats, també volen aconseguir noves informacions de discs al voltant de joves estrelles, regions on els planetes es poden estar formant en l’actualitat.

“Això mateix, és el que va succeir fa uns 4.600 milions d’anys, quan és varen formar els planetes del nostre propi Sistema Solar”, comenta en Klaus Pontoppidan, investigador del Caltech.

Pontoppidan i els seus col·legues, han analitzat tres estrelles semblants al nostre Sol, que estan envoltades per un disc de gas i pols, el qual podria formar planetes. Aquests tres discs planetaris només tenen uns quants milions d’anys i ja és coneixia que disposaven de forats o regions buides, indicant que s’havia aclarit la pols i d’aquesta manera la possible presència de joves estrelles.

Aquests nous resultats, no tant sols indiquen que el gas i la pols s’ha buidat d’aquestes regions, sinó que també permeten als astrònoms preveure com es distribueix la resta de gas en el disc, així com s’orienta el mateix.

Per una d’aquestes estrelles, SR 21, és prevue la presència d’un planeta gegant que orbita a menys de 3,5 vegades la distància entre la Terra i el Sol. Mentre que per una segona estrella, HD 135344B, el possible planeta podria estar orbitant entre 10 i 20 vegades la distància Terra-Sol. Les observacions de la tercera estrella, TW Hydrae, també indiquen la possible presència d’un o dos planetes.

L’equip de recerca, s’ha pres com un repte, el seguir estudiant els buits de pols de la mida del nostre Sistema Solar, que hi ha al voltant d’estrelles que estant fins a 400 anys llum de nosaltres, un desafiament que exigeix el millor dels científics i dels instruments.

disc-planetaris.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:20 pm

    […] 11 Setembre 2008. Comprenent la buidor.  […]

Deixa un comentari


301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80