S’observen uns anells d’arc a Saturn.

El vehicle espacial Cassini de la NASA, ha detectat un dèbil anell que orbita amb una petita lluna de Saturn i alhora ha confirmat la presència d’un altre anell parcial que també gira entorn al planeta amb una segona lluna. Això és l’evidència més llunyana de la gran quantitat de petites llunes, interiors que giren dins d’anells complers o parcials.

Aquestes recents imatges de la Cassini, ens mostren els anomenats arcs d’anell, estenent-se al davant i al darrera de les petites llunes, anomenades Ante i Metone. Aquests nous descobriments indiquen que la influència gravitacional de les llunes en les partícules que estan a prop seu, podria ser el factor per decidir si l’anell té forma d’arc o d’anell complert.

Tant Anthe com methone, orbiten al voltant de Saturn en unes localitzacions anomenades ressonàncies gravitatòries, on la gravetat del satèl·lit més proper, Mimes, molesta les seves òrbite. Les ressonàncies gravitatòries, són també les responsables de moltes de les estructures dels magnífics anells de Saturn.

Mimes actua de remolcador gravitacional constant a cadascuna d’aquestes llunes, formant un camí gravitacional, segons indica en Nick Cooper, membre de l’equip de recerca de la Cassini, el qual comenta, “Quan ens varem adonar que els arcs dels anells d’Ante i Metone, eren molt similars en aparença en la regió on es gronxen les llunes a causa de la seva ressonància amb Mimes, sabíem que tenien una possible relació causa-efecte”.

Els científics creue, que el dèbil material arquejat, que hi ha al voltant d’Ante i Metone, probablement prové del material de possibles impactes meteòrics en aquests satèl·lits. Aquest material no s’estén al voltant de Saturn, per formar un anell complert, degut a la ressonància gravitacional de Mimes. Aquesta interacció, limita el material a una estreta i llarga regió de les orbites d’aquestes llunes.

Aquesta és la primera detecció d’un arc de material a prop d’Ante. L’arc de Metone, havia estat prèviament detectat pel Magnestospheric Imaging Instrument de la Cassini , tot i que aquesta imatge confirma la seva presència.

arc-danell-anthe.jpe

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari