El límit de les dunes dins d’un cràter.

Aquest camp de dunes està situat dins d’un petit cràter sense nom, duns 11 quilòmetres de diàmetre aproximadament, en la regió de Vastitas Borealis, en el planeta mart. El cràter ha recollit els dipòsits de sorra basàltica que ha transportat l’erg del casquet polar nord , un enorme mar de sorra que envolta el pol nord marcià.

Aquesta regió experimenta una varietat de vents que bufen des de diverses direccions, segons l’estació de l’any, o l’hora del dia. Els vents també poden estar afectats per la mateixa topografia del cràter. D’aquesta manera, els vents influeixen en el moviment de la sorra de les dunes, que estan dins d’aquest cràter.

La imatge, ens mostra les diferents direccions que formen les dunes, segons els canvis de direcció dels vents. La direcció del vent, pot influir en la formació del costat més costerut de la duna (anomenada cara lliscant). Aquests tipus de dunes, en forma de mitja Lluna, corresponen als vents dominats de sud-oest.

En el centre del camp de dunes, la transició entre les formes de mitja Lluna a irregulars, generen una regió amb dunes que es fuisionen. D’aquesta manera la regió més cap el nord, consta de dunes longitudinals que s’estenen entre les “banyes” de les dunes de mitja Lluna.

Degut que ara és el començament de l’estiu a Mart, la radiació solar ha escalfat la sorra i només podem observar petits rastres de la gebrada que roman en les dunes durant l’estació anterior. Tanmateix, l’evidència del clima àrtic és evident, observant els polígons que envolten a les dunes. Aquests mateixos polígons, els podem observar en les proximitats del lloc d’aterratge de la Phoenix Mars Lander.

dunes-a-mart.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari