El satèl·lit Integral, localitza unes emissions d’alta energia.

Gràcies a les dades de l’observatori de raigs gamma Integral de l’ESA, els científics han pogut localitzar unes partícules en la proximitat de l’estrella de neutrons de la Nebulosa del Cranc, que s’acceleren a una energia immensa.

La descoberta incorpora una altre peça al tencaclosques, que ens ajudarà a entendre el funcionament de les estrelles de neutrons.

Les ràpides rotaciona de les estrelles de neutrons, o “pulsars”, acceleren les partícules a unes enormes energies. Al voltant de cent o més vegades, del que ho fan els més potents acceleradors de partícules a la Terra. Un pas important per ajudar a entendre aquest funcionament, l’ha fet un equip de recerca de la Gran Bretanya i Itàlia, dirigit pel professor Tony Dean, de la Universitat de Southampton, on s’interpreta que l’alta energia estudiada, polaritza la llum emesa per la Nebulosa del Cranc; una de les regions més espectaculars de l’espai profund.

La Nebulosa del Cranc, és el resultat de l’explosió d’una supernova, observada a la Terra l’any 1.054. Al darrera d’aquesta explosió, hi ha un pulsar que dins d’aquesta nebulosa, emet una gran quantitat de partícules al seu voltant. Aquest pulsar, conté una massa equivalent al nostre Sol, però només en un radi de 10 quilòmetres i girant molt de presa, al voltant de 30 vegades per segon. Generant d’aquesta manera un potent camp magnètic i una acceleració de partícules al seu entorn. Un raig col·limat, alineat al eix de rotació del pulsar, genera una brillant estructura tòrica (com un dònut).

D’aquesta manera, la Nebulosa del Cranc, accelera electrons i altre tipus de partícules, a extremes velocitats i produeix una gran quantitat d’energia. Però, on són exactament aquestes partícules?.

Observant el cor del pulsar amb l’espectròmetre de l’Integral (SPI), els investigadors han pogut fer un estudi detallat, per tal d’avaluar la polarització (o alineació) de les ones de radiació d’alta energia, que s’originen dins de la mateixa nebulosa.

Utilitzant les dades de més de 600 observacions individuals de la nebulosa, en observat que aquesta radiació polaritzada s’alinea amb l’eix de rotació del pulsar. D’aquesta manera, creuen que una porció important dels electrons, que genera la radiació d’alta energia, s’ha originat a partir d’una estructura organitzada molt a prop del pulsar, molt probablement dins dels mateix ragis que emet. La descoberta permetrà als investigadors descartar algunes teories, on s’indica que l’origen d’aquesta radiació està més enllà del pulsar.

integral_crab-polarization_.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari