Una col·lisió d’uns cúmuls ajuda a trobar la matèria fosca.

L’Observatori de raigs X Chandra i el telescopi espacial Hubble de la NASA, han enregistrat una altre potent col·lisió entre uns cúmuls de galàxies. De la mateixa manera que el seu famós cosí, anomenat cúmul de la Bala, aquest cúmul ens proporciona una evidència a favor de la matèria fosca i de les seves propietats.

Aquest nou cúmul, conegut oficialment com a MACS J0025.4-1222, ens mostra una clara separació entre la matèria ordinària i la fosca. Això, pot resoldre la qüestió crucial, de si la matèria fosca interacciona entre si mateixa i amb les forces gravitacionals.

Aquest descobriment és important perquè independentment verifica els resultats,  que es varen detectar en el cúmul de la Bala l’any 2006. Aquests nous resultats, indiquen que el que es va descobrir en el cúmul de la Bala, no era una excepció o fruit d’un error desconegut.

Igualment que el cúmul de la Bala, el cúmul MACS J0025, forma part d’una increïble col·lisió energètica entre dos cúmuls situats en un mateix pla en el cel. D’alguna manera, MACS J0025, és pot pensar que és un precursor del cúmul de la Bala. Ja que degut a la seva gran distància, 5.700 milions d’anys llum, els astrònoms estan presenciant una col·lisió,  que va succeir molt abans que la del cúmul de la Bala.

Utilitzant les imatges òptiques del Hubble, l’equip de recerca ha pogut inserir la distribució total de la seva massa (en color blau) de la matèria fosca i ordinària, fent servir la coneguda tècnica d’una lent gravitatòria. Les dades del Chandra, han permès als astrònoms, fer un mapa acurat de la posició de la matèria ordinària, formada principalment per gas calent, que brilla fortament en raigs X (en color rosa).

j00254-1222.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » El cúmul de color porpra. Setembre 13, 2008 1:00 pm

    […] En aquesta imatge, sens mostra un massiu cúmul de galàxies situat a uns 2.300 milions d’anys llum de nosaltres, anomenat Abell 1689, amb grans senyals de fusió. El gas detectat a milions de graus de temperatura, per l’Observatori de Raigs X Chandra, el podem observar en color morat, mentre que les galàxies les observem en llum visible, gràcies a les dades del telescopi espacial Hubble, en color groc. L’emissió de raig X, té una aparença llisa, a diferència d’altres sistemes de fusíó, com el cúmul de la Bala, o MACS J0025.4-1222. El patró de temperatures d’Abell 1689, segurament és més complexa, tanmateix pel requeriment de múltiples estructures de temperatures diferents. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently