Nova visió de l’Ull de Gat.

El Telescopi Espacial Hubble i l’Observatori de raigs X Chandra, ens ofereixen una nova visió de NGC 6543, més coneguda com a nebulosa de l’Ull de Gat. Aquest famós objecte galàctic, és una nebulosa planetària. Aquest, és el mateix final de la vida d’una estrella semblant al que experimentarà el Sol, d’aquí a uns quants milers de milions d’anys. Això succeeix quan una estrella li manca el combustible i es converteix amb una gegant vermella. En aquesta fase, l’estrella perd alguns dels seus estrats exteriors, convertint-se finalment en un dens nucli calent que és col·lapsa en una estrella nana blanca. Un ràpid vent emana enfora generant d’aquesta manera, aquests curiosos filaments.

Les dades recollides pel Chandra (enregistrades en color blau), ens mostren a l’estrella central envoltada per un núvol de gas calent de varis milions de graus de temperatura. El telescopi Hubble, ens mostra les estructures en llum visible (en color vermell i porpra). D’aquesta manera els astrònoms poden deduir que l’abundor dels elements químics de la regió del gas calent, fruit del vent de l’estrella central, és diferent del mateix material exterior.

S’ha calcular que el material s’escampa de l’estrella central a una velocitat aproximada de 7 milions de quilòmetres per hora. D’aquesta manera s’espera que aquesta estrella es col·lapsi finalment en una nana blanca, d’aquí a uns quants milions d’anys.

ull-de-gat.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari