El Hubble fotografia una turbulenta nebulosa, durant l’òrbita número 100.000.

En commemoració de l’òrbita 100.000 entorn a la Terra, del Telescopi Espacial Hubble de la NASA, durant el seu 18è aniversari, els científics del Space Telescope Science Institute de Baltimore, han apuntat el telescopi per que prengui una fotografia d’una brillant regió on existeix un constant naixement d’estrelles.

Aquesta imatge correspon a una petita regió de la nebulosa NGC 2074. La nebulosa sens mostra semblant a una tempesta de foc, per la creació estel·lar, provocada potser per una explosió d’una supernova recent. Està situada a una distància d’uns 170.000 anys llum de nosaltres, en la nebulosa de la Taràntula. Una de les regions més actives en la formació d’estrelles del nostre Grup Local de galàxies.

La imatge amb una aparença tridimensional, ens mostra columnes i valls de pols, serpentejant per uns brillantsm filaments gasosos, que recorden els “pilars de la creació”. La regió, es troba al voltant d’un núvol molecular de pols fosca, que és la incubadora de les noves estrelles.

Les radiacions d’alta energia, cremen tot el que hi ha al voltant d’aquestes joves estrelles, nascudes dins de NGC 2074, esculpint o erosionant tot el núvol. Un altre grup de joves estrelles, es troben amagades dins d’un cercle brillant de gas blau, en el mig de la imatge.

Aquest núvol té una grandària aproximada de 100 anys llum. El pilar fosc en forma de caballet de mar, que està a baix a la dreta, té unes dimensions d’uns 20 anys llum, aproximadament quatre vegades la distància entre el Sol i Alfa Centaure, l’estrella més propera a nosaltres.

La nebulosa està situada dins del Gran Núvol de Magallanes (LMC), una galàxia satèl·lit de la nostra Via Làctia. Un laboratori fascinant per estudiar les regions de formació estel·lar i alhora comprendre la seva evolució.

La imatge està presa el dia 10 d’agost de 2008, per la Càmera Planetaria2 de Gran Camp del Hubble. El color vermell, ens mostra l’emissió dels àtoms de sofre, el verd representa el brillant hidrogen i l’intens color blau l’oxigen.

ngc-2074.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari