Les argiles de Mart ens expliquen un passat humit.

En aquesta imatge podem observar uns estrats rics en argila. La regió anomenada Mawrth Vallis del planeta Mart, pot ser un lloc d’aterratge de futurs ròvers. En un article publicat el dia 8 d’agost de 2008 en la revista Science, és suggereix l’abundor de l’aigua que va provocar inclús una activitat hidrotermal.

El canal de desguàs de Mawrth Vallis està ubicat en la regió de les terres altes del nord del planeta, una regió amb una forta intensitat de cràters, la qual demostra la seva antiguitat i que ens guarda noves descobertes.

Un equip d’investigadors dirigits pel científic planetari Janice Bishop del Institut SETI, han utilitzat la Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) a bord de la sonda Mars Orbiter Reconnaissance (MRO) per examinar amb llum infraroja,  les argiles situades en aquest canal d’un quilòmetre d’ample. Mawrth Vallis, s’assembla a una vall seca d’un antic riu per la qual va circula gran quantitat de líquid.

Els espectres infrarojos del CRISM, ens mostren una extensa renglera amb formacions de fil·losilicats. Aquest material és un tipus d’argila rica en ferro i magnesi, que també la podem trobar a la Terra, en els oceans o llits dels rius.

Els investigadors han combinat les seves dades sobre aquesta regió, amb la informació topogràfica recollida per MOLA del Mars Orbiter Laser Altimeter. Han detectat que l’agila és va compaginar amb capes d’argila d’alumini, que estaven per sobre d’argiles de silici i ferro/magnesi.

Aquestes argiles, es van formar probablement quan l’aigua estava en contacte amb el basalt, un component dominant en les terres altes de Mart i que segurament van produir la cendra volcànica que va cobrir la majoria del planeta.

mawrth-vallis.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80