Els cúmuls globulars ajuden a construir les grans galàxies.

Els cúmuls globulars, són unes denses agrupacions de centenars de milers d’estrelles, protagonistes d’un univers primitiu. Un nou estudi, d’uns cúmuls globulars situats en altres galàxies, ens mostren l’evidència que aquestes grans famílies estel·lars puguin ser més probables en àrees denses, on el naixement d’estrelles tenen una proporció més elevada, enlloc de tenir una presència més uniforme.

Els astrònoms del telescopi espacial Hubble, han identificat fins a 11.000 cúmuls globulars, dins del cúmul de galàxies de Virgo, amb unes edats de més de 5.000 milions d’anys. La fina visió de l’Advanced Camera for Surveys, ha identificat aquests cúmuls en més de 100 galàxies, de tot tipus de grandària, forma o brillantor, fins i tot en les galàxies nanes. Això dins d’aquest cúmul amb més de 2.000 galàxies, situades a uns 54 milions d’anys llum de nosaltres.

Els investigadors ja fa temps sabien que en el centre de la galàxia gegant el·líptica M-87, oferia una gran proporció de cúmuls globulars. L’origen d’aquesta alta proporció, ha estat un misteri des de fa molt de temps.

“El nostre estudi, mostra que el rendiment en la formació d’aquests cúmuls d’estrelles, depèn del seu ambient”, comenta en Patrik Cote, del Herzberg Institute of Astrophysics de Victòria (Columbia Britànica). “Les galàxies nanes més properes al centre del cúmul de Virgo, contenien més cúmuls globulars, que les galàxies situades més lluny”.

L’equip ha trobat una gran concentració d’aquests cúmuls globulars en la majoria de galàxies nanes, situades a uns 3 milions d’anys llum de M-87.

Segons l’Eric Peng de la Universitat de Pequin, “hem trobat pocs o cap cúmul globulars en lles galàxies situades entorn als 130.000 anys llum de M-87, suggerint que la galàxia el·líptica gegant, a anat recollint aquests grups d’estrelles dels sectors propers, contribuint d’aquesta manera a la construcció d’aquesta gegantina galàxia”.

cumuls-globulars-en-galaxie.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari