WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-19 06:00:52' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Una explosió silenciosa.

Un equip d’astrònoms europeus, han dirigit un estudi que proporciona pistes d’una supernova recent, que pot ser no tan normal com és pensaven. L’estrella origen de l’explosió, pot haver originat un forat negre, produint un dèbil jet, típic d’aquests esdeveniments violents, els anomenats esclats de raig gamma.

L’objecte anomenat SN 2008D, és probablement una de les explosions dèbils, que s’han produït més ràpidament. Aquesta descoberta, pot ser crucial per la comprensió d’aquests fenòments violents que observen a l’univers.

Les estrelles que neixen amb una massa al voltant de 8 vegades la del nostre Sol, acaben la seva curta vida, amb uns cataclísmics focs artificials còsmics. El resultat d’això, és la formació dels objectes més densos que existeixen: les estrelles de neutrons i els forats negres. En explotar algunes d’aquestes estrelles, emeten un últim crit agònic, en forma d’esclat de llum molt energètica: raigs X, o raigs gamma.

El dia 9 de gener de 2008, el telescopi Swift de la NASA, descobria un lleuger esclat d’uns 5 minuts de durada de raigs X, que provenia de la galàxia espiral NGC 2770, situada a uns 90 milions d’anys llum de la Terra, en la constel·lació del Linx. El Swift, estava estudiant una altra supernova de la mateixa galàxia de l’any anterior, però l’esclat de raigs X, provenia d’una altra localització, la que es va anomenar, supernova SN 2008D.

Segons en Paolo Mazzali, membre del Observatori de Padova i, responsable de la recerca, “el que fa molt interessant d’aquest descobriment, és el senyal de raig X, que és molt dèbil i diferent d’un esclat de raigs gamma normal”. El mateix equip, va establir que aquesta supernova, era del tipus Ic.

“Aquestes supernoves, han perdut els rics estrats d’hidrogen i heli, abans d’explotar i estan associades a esclats de raigs gamma”, comenta en Mazzali.

sn-2008d.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:27 pm

    […] 30 Juliol 2008. Una explosió silenciosa.   […]

Deixa un comentari