Un cúmul obert amb estrelles de diferents edats.

Imagineu-vos que teniu tres rellotges a casa vostra, tots donant una hora diferent. Això mateix, és el que s’han trobat els astrònoms al observar un vell cúmul obert d’estrelles, anomenat NGC 6791. Aquestes observacions posen en dubte, el coneixement sobre les edats d’aquestes famílies d’estrelles.

Els astrònoms utilitzant les dades del Telescopi Espacial Hubble, han observat tres grups d’estrelles amb diferents edats. Dues d’aquestes poblacions corresponen a estrelles nanes blanques. Un d’aquests romanents estel·lars semblen tenir uns 6.000 milions d’anys, mentre que l’altre n’aparenta uns 4.000 milions. Aquestes edats, no guarden cap relació amb l’edat que correspon al cúmul, uns 8.000 milions d’anys.

“La discrepància en les edats de les estrelles, fan d’aquest cúmul obert un objecte especial. Formades alhora d’un mateix núvol de pols interestel·lar de pols i gas, ofereixen una confusió alhora d’explicar la seva evolució”, comenta en Luigi Bedin, del Space Telescope Science Intitute de Baltimore.

L’Ivan King de la Universitat de Washington i responsable del equip de recerca del Hubble, comenta, “aquest descobriment indica que hi ha alguna cosa sobre la evolució de les nanes blanques, que encara no entenem”.

Els membres del equip de recerca, intenten explicar com poden haver dos grups de nanes blanques diferents i tanmateix tenir la mateixa edat. Podria ser, que hi hages un tipus de nanes blanques, que s’aparellessin en un sistema binari i, que com a conseqüència de la seva distància no poguéssim observar-les per separat. “És la seva brillantor conjunta, la que les fa semblar més joves”.

Aquests sistemes binaris estan representats significativament en la població estel·lar de NGC 6791, ja que s’observen en d’altres sectors. Però, seria la primera vegada que s’ha observat en una població de nanes blanques.

Els astrònoms han utilitzat sovint les nanes blanques, com a mesura fiable per calcular les edats d’agrupacions d’estrelles, ja que són les relíquies de les primeres estrelles que es varen formar i ja en esgotat el seu combustible nuclear.

NGC 6791, és un dels cúmuls oberts d’estrelles més vells i grans que es coneixen, unes 10 vegades més gran que el promig d’altres cúmuls. Conté unes 10.000 estrelles i està situat en la constel·lació de la Lyra.

ngc-6791.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:34 pm

    […] 19 juliol 2008. Un cúmul obert amb estrelles de diferents edats.   […]

Deixa un comentari