Una maquina de fer estrelles.

Uns astrònoms han descobert una màquina estel·lar extrema. Una galàxia situada en un univers molt remot, que està fabricant fins a 4.000 estrelles per any. En comparació, la nostra galàxia, la Via Làctia, produeix una mitjana de 10 estrelles per any.

Aquesta descoberta que ha estat possible gràcies a les dades de varis telescopis, entre els quals figura el Telescopi Espacial Spitzer, va en contra de la teoria més acceptada sobre la formació de galàxies. Segons aquesta teoria, anomenada Model Jeràrquic, les galàxies van incrementant la massa d’estrelles  en un lent procés d’absorció de petites galàxies, en contra del procés observat en aquesta galàxia “Baby Boom”.

La galàxia Baby Boom, pertany a una classe de galàxies anomenades, de “estrelles explosives”, les quals són de les més brillants que és poden observar en un univers distant. En aquesta descoberta, també han participat: el Telescopi Espacial Hubble i el Telescopi Subaru, situat a dalt del volcà de Mauna Kea, a Hawaii.

Aquests telescopis, han detectat que aquesta galàxia, té un gran nombre d’estrelles joves i brillants.

En Peter Capak, responsable d’aquesta recerca, ha utilitzat les dades de diversos telescopis, entre ells el Keck, per tal de mesurar la distància d’uns 12.300 milions d’anys de la Terra. Això representa que la veiem tal com era quan l’univers tan sols tenia uns 1.300 milions d’anys. Segons comenta en Capak, “això representa, a escala humana, com si veiéssim una persona de tan sols 6 anys d’edat”. Aquestes dades, juntament amb les del radiotelescopi del Very Large Array, situat a New Mexico, en permès calcular que la producció estel·lar d’aquesta galàxia, oscil·la entre les 1.000 i 4.000 estrelles per any. Amb aquesta generació d’estrelles, una galàxia necessitaria només 50 milions d’anys (això a escala còsmica, es molt poc) per convertirse en una gran galàxia.

Segons es pregunta el mateix Capak, “seria interessant saber si la majoria de galàxies més massives, es varen formar en un univers molt jove, com la galàxia Baby Boom, o això és un cas excepcional. La resposta a aquesta pregunta ens ajudarà a determinar si el Model Jeràrquic sobre la formació de galàxies, és un model correcte”.

En aquesta imatge podem observar, que la regió de color verd i vermell, es la part amb més activitat de producció estel·lar, d’aquesta galàxia anomenada “Baby Boom”. La regió vermella, es en concret on neixen les estrelles, alhora que el vent estel·lar calent, emet gran quantitat de llum infraroja.

galaxia-baby-boom.jpe

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:27 pm

    […] 14 Juliol 2008. Una maquina de fer estrelles.   […]

Deixa un comentari

Moved Permanently


The document has moved here.

301 Moved Permanently