Romanent de la supernova SN 1006.
Una delicada cinta de gas, sembla estar flotant en la nostra galàxia. Pot tractar-se del rastre d’una nau espacial exterior?. Pot ser el raig energètic d’un forat negre?. De fet, aquesta imatge presa pel Telescopi Espacial Hubble, és una petita secció d’un romanent d’una supernova, provocada per una explosió ocorreguda fa uns 1.000 anys.
Al voltant del 1 de maig de l’any 1006, observadors d’Africa i Europa, varen presenciar l’arribada de la llum que provenia de la supernova anomenada SN 1006. Una explosió provocada per la mort agònica d’una estrella nana blanca, situada a uns 7.000 anys llum de la Terra. Aquesta supernova, va ser segurament l’estrella més brillant observada alguna vegada pels humans, superant la brillantor del planeta Venus. Va ser, probablement visible inclús en llum de dia i, hauria estat visible a ull nu, durant més de dos anys i mig, abans d’esvair-se.
No va ser, fins el maig de 1960, que els astrònoms varen detectar amb un radiotelescopi, els senyals d’una anell gairebé circular de material, en la posició original de la supernova.Aquest anell té unes dimensions aparents, de 30 minuts d’arc, la mateixa dimensió que la Lluna plena. La mida d’aquest romanent, indicava que s’havia expandit a una velocitat de 35 milions de quilòmetres per hora, durant aquests 1.000 anys.
L’any 1976, es va produir la primera observació òptica, extremadament dèbil. El gas d’hidrogen escalfat, emet radiació en llum visible. Per això, l’emissió dóna una “imatge” detallada de la posició real, així com de la geometria del front de l’ona de xoc. Els perfils brillants d’aquesta cinta, corresponen als llocs de l’ona de xoc on és situa segons la nostra línia de visió.
La nebulosa de SN 1006, té avui dia un diàmetre aproximat de 60 anys llum. Encara s’està expandint a una velocitat aproximada de 10 milions de quilòmetres per hora.
SN 1006 resideix en la nostra galàxia, la Via Làctia. Situada a uns 14 graus per sobre del pla del disc galàctic, provoca certa confusió amb d’altres objectes situats en el mateix fons estel·lar, alhora de poder-ho estudiar. En la imatge també podem observar moltes galàxies de fons (en color taronja), situades en un univers distant, encara que la majoria de punts blancs són objectes de la nostra galàxia.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.
Deixa un comentari