Una estrella de quarks !.

Uns astrònoms en anunciat que han trobat la possible resposta a una rara explosió estel·lar superlluminosa, que estaria produïda per un objecte conegut, com estrella de quarks.

Tres explosions de supernoves excepcionalment lluminoses s’han observat en aquests darrers anys. Una d’elles va ser observada amb el telescopi robòtic del Mont Palomar, depenen del Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech).

Les dades preses amb el telescopi Samuel Oschin, cominicaven el co-descobriment de la supernova coneguda com SN2005gj.

Els investigadors han utilitzat aquestes dades, junt amb les d’altres supernoves per creure que l’origen de l’explosió podria ser el pas d’una estrella de neutrons a una estrella de quarks.

Aquestes tres supernoves, han estat cadascuna d’elles, més de 100 vegades més brillants que una supernova típica. Per aquest motiu, un equip científic canadenc, pensa que aquestes explosions podrien tenir l’origen en aquestes estrelles de quarks.

Una estrella de quarks, és un tipus hipotètic d’estrella ultradensa, composta de quarks. Els quarks són els components fonamentals dels protons i neutrons, que composen el nucli atòmic. Els objectes més massius que és coneixen avui dia, són les estrelles de neutrons, compostes totalment per neutrons. Una estrella típica de neutrons d’uns 20 quilòmetres de diàmetre, podria tenir una massa equivalent a una vegada i mitja la del Sol (cal tenir present que el Sol, té un diàmetre aproximat de 1.500.000 de quilòmetres).

Les estrelles de neutrons es formen quan una estrella pateix una explosió en forma de supernova i arriba al final de la seva vida. Així doncs, la pregunta en qüestió, és saber si les estrelles de neutrons són els objectes més densos que existeixen. Alguns científics pensen que una segona explosió per crear una massa més densa de quarks, podria generar inestabilitat. L’energia que alimentaria aquesta segona explosió, provindria de la descomposició dels neutrons en quarks.

estrella-de-quarks.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Setembre 3, 2008 7:55 pm

    […] 10 Juliol 2008. Una estrella de quarks !.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently