Col·lisions còsmiques.

Els asteroides que viatgen pel Sistema Solar, tenen formes mides i edats diferents. Quines causes són les responsables d’aquesta varietat?. Això ha estat un misteri fins ara, ja que uns investigadors han utilitzat una gran base de dades per estudiar 11.735 asteroides i deduir que aquests canvien de forma gradualment.

Gyula Sazbó de la Universitat de Szeged, autor d’aquest estudi que és publicarà a l’edició de juliol de la revista Icarus, comenta que, ” en el nostre Sistema Solar, hi ha centenars de milers d’asteroides, però que són petits i per tan amb una gravetat superficial molt baixa. Això significa que molts tinguin formes irregulars i estranyes”.

Científics com Gyula, pensen que al voltant d’un terç dels asteroides coneguts estan formats per aquesta “familia”. Aquest grup, probablement esta format per piles de runa després de col·lidir amb d’altres objectes més grans.

Determinar les formes d’aquests asteroides, presentava dificultats per Gyula i el seu col·lega Lazlo Kiss de la Universitat de Sydey. Les dades més acurades, ens les proporcionen  els “vols” de les sondes espacials, encara que només n’han pogut visitar uns pocs d’aquests asteroides. Les observacions amb radar, només es poden fer dels objectes que s’acosten a la Terra. Els telescopis, proporcionen imatges detallades, només dels asteroides grans.

Una altra opció per aconseguir aquesta informació, s’anomena “time-resolved photometry”. La tècnica és sorprenentment senzilla: observar com giren els asteroides a l’espai. Així és pot calcular la quantitat de llum reflectida, llavors els científics poden resoldre la seva forma. Aconseguir un resultat acurat amb aquest mètode, pot exigir una gran dedicació de temps, encara que els científics s’han adonat que utilitzant els mapes digitals de l’espai, podríen accelerar aquest temps. El Sloan Digital Sky Survey, és un exemple d’aquest servei, que pot estudiar milers d’objectes cada nit i recollir alhora una gran informació d’estrelles, galàxies i també asteroides.

colsions-cosmiques.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:28 pm

    […] 5 Juliol 2008. Col·lisions còsmiques.   […]

Deixa un comentari