Uns astrònoms han calculat la massa d’unes nanes marrons molt fredes.

Uns astrònoms han utilitzat imatges d’alta definició obtingudes pel Telescopi Keck i el Telescopi Espacial Hubble, per determinar per primera vegada les masses d’una classe d’estrelles molt fredes, o “estrelles fracassades”, anomenades nanes marrons. Aquestes estrelles tan sols disposen d’unes masses equivalents a un 3% de la massa del Sol. Per tan, són els objectes massius-lliures, més petits observats fora del nostre Sistema Solar.

Les observacions, sín un pas essencial per provar les prediccions teòriques d’objectes que no poden generar la seva pròpia energia interna (nans marrons, o planetes gegants).

“La massa és el paràmetre fonamental que governa les prediccions teòriques d’un objecte lliure-flotant, ara després de molts anys de pacients càlculs, se’ns plau d’informar de les primeres masses de nanes marrons”, comentava el Dr. Michael Liu, membre del Institut d’Astronomia de la Universitat de Hawaii (IfA/UH).

Les nanes marrons, representen un lligam entre les estrelles menys massives i els planetes gegants de gas, com poden ser Júpiter i Saturn. Les nanes marrons, són per tan els objectes més dèbils que és poden observar fora del Sistema Solar. Emeten l’energia equivalent a 1/300.000 la del Sol, tenen unes temperatures superficials properes als 500º, molt menys que els 5.500º del Sol.

Per determinar les masses d’aquestes estrelles, l’equip de recerca ha estudiat unes naes marrons que formen part d’un sistema binari, les quals estan unides mútuament per la seva gravetat.

Aquest sistema binari, s’anomena 2MASS 1534-2952AB, compost per dues nanes marrons de “metà”, la categoria més freda de les nanes marrons, que és caracteritza per la presència de gas metà en les seves atmosferes.

L’equip de recerca, ha calculat que la massa conjunta d’aquest sistema binari, es tan sols d’un 6% de la massa del Sol, i cadascun dels dos membres del sistema posseeix un 3% de la massa (al voltant de 30 vegades la massa de Júpiter).

2mass-1534-2952ab.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently