El terme plutoide, servirà per anomenar objectes semblats a Plutó.

La Unió Astronòmica Internacional ha decidit que el terme plutoide, s’utilitzi per anomenar els planetes nans com Plutó, en una trobada del Comitè Executiu, celebrat a Oslo.

Quasi bé dos anys després de que l’Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (UAI), va introduir la categoria de “planetes nans” i tal com és va comprometre, ha triat un nom per als planetes nans transneptunians com Plutó. El nom de plutoide, va serproposat per els membres del Comitè de Nomenclatura de Petits Cossos (CSBN) de l’UAI.

Els plutoides són cossos celestes amb una òrbita al voltant del Sol, a una distància major que Neptú i que tenen una massa suficient, com per que la pròpia gravetat superi les forces d’un cos rígid que aconsegueixi l’equilibri hidrostàtic (quasi esfèric) i que no tinguin net el seu veïnat. Els satèl·lits dels plutoides, no són plutoides, inclús si tenen massa suficient per que la seva forma vingui dictaminada per la gravetat. Els cossos que passant a plutoides, són: Plutó i Eris. S’esperen més descobriments de plutoides a mesura que avancin les tècniques d’observació.

El planeta nan Ceres, no és plutoide ja que està localitzat en el cinturó d’asteroides entre Mart i Júpiter. L’actual coneixement científic, porta a pensar que Ceres és l’únic objcete de la seva classe. D’aquí que no s’hagi proposat una categoria per els planetes nans com Ceres.

L’UAI ha estat el responsable de nomenar a cossos planetaris i els seus satèl·lits des de començaments del segle XX, la CSBN, que va proposar el terme plutoide, es el responsable de nomenar als cossos petits (excepte els satèl·lits dels grans planetes) del Sistema Solar. La CSBN s’encarregarà de determinar els noms dels nous plutoides, per assegurar que cap planeta nan comparteixi el nom, amb un altre cos petit del Sistema Solar.

plutoides.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari