Astrònoms detectius descobreixen una gemma celeste amagada.

LObservatori de Raigs X,  XMM-Newton de l’ESA, ha descobert una gemma celestial ignorada. L’objecte en qüestió, és un dels romanents de supernova més joves i brillants de la Via Làctia; el cadàver d’una estrella que va explotar fa uns 1000 anys.

Conèixer la seva composició química i edat, ajudarà als astrònoms entendre millor els camins violents en què acaben la vida algunes estrelles.

Les estrelles que exploten, sembren l’univers d’elements químics pesats necessaris per construir els planetes i la mateixa vida. El núvol d’expansió d’aquesta runa, deixa enerere el romanent d’una supernova o SNR, una brillant font de raigs X i ones de ràdio.

Quan els astrònoms estudiaven les primeres imatges de ràdio d’alta resolució d’aquest objecte conegut com G350.1-0.3, durant els anys 1980, veien un núvol irregular de gas, que degut a la poca informació rebuda, va quedar classificat com una galàxia de fons celeste.

En Bryan Gaensler i Annant Tanna, dos científics de la Universitat de Sydney, han utilitzat els instruments del XMM-Newton, per demostrar que l’aspecte de  G350.1-0.3 pot ser enganyós i malgrat el seu aspecte deforme, la seva runa prové de l’explosió d’una estrella. De fet, aquest romanent podria ser dels més joves i brillants de la Via Làctia.

Per explicar la seva estructura, l’equip de recerca ha utilitzat les senyals de ràdio per descobrir que G350.1-0.3, havia explotat prop d’un dens núvol de gas a uns 15.000 anys llum de la Terra. Aquest núvol, hauria impedit una expansió uniforme de l’explosió en totes direccions, ocasionat l’exemple d’un rar romanent deforme de supernova.

G350.1-0.3 és increïblement petita, de nomes vuit anys llum de grandària i molt jove, aproximadament uns 1.000 anys.

Segons comenta Anant Tanna, “només coneixem un grapat de romanents de supernoves tan joves, per això aquest és molt important”. Sobretot per què a més de ser molt lluminos, els elements químics que el forment són altament brillants i per tant fàcils de estudiar-los.

g3501-03.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juny 22, 2008 11:53 am

    […] 14 Juny 2008. Astrònoms detectius descobreixen una gemma celeste amagada.  […]

Deixa un comentari