El Hubble ens ensenya el Cúmul de Coma.

El telescopi espacial Hubble de la NASA, ha enregistrat el conegut Cúmul de galàxies de Coma, una de les regions amb més densitat de galàxies del univers.

La Advanced Camera for Surveys, a fotografiat aquesta amplia regió celeste de milions d’anys llum de grandària. Aquest sector sencer, conté milers de galàxies dins d’una regió en forma esfèrica d’uns 20 milions d’anys llum.

També és conegut com a Abell 1656; el Cúmul de Coma es troba situat a uns 300 milions d’anys llum de nosaltres. El nom el va rebre degut a la seva posició, dins de la constel·lació de Coma Berenices, una àrea enfosquida per la pols i el gas de la Via Làctia i fàcilment observable des de la Terra.

La majoria de galàxies que resideixen en aquest cúmul, són el·líptiques. Aquestes “pilotes de pelussa” amb un pàl·lid color marró-daurat, contenen poblacions d’estrelles velles. En aquest cúmul podem observar, galàxies nanes, com galàxies gegants el·líptiques.

Lluny del centre del cúmul, és poden trobar galàxies espirals. Aquestes galàxies contenen núvols de gas fred, on neixen noves estrelles. Els braços espirals de pols, ofereixen els colors blavosos tan distintius d’aquesta classe de galàxies.

Entre les el·líptiques i les espirals, existeix una classe morfològica de galàxies conegudes com a S0 (S-zero). Formades per estrelles velles, amb poques evidències de formació estel·lar recent, mostrant una estructura central en forma de barra.

La imatge del Hubble, representa un terç de la regió total del cúmul. A l’esquerra de la imatge podem observar una brillant galàxia espiral, molt més brillant i blava que la resta de galàxies que l’envolten. Una sèrie de braços espirals polsegosos de color marró, es poden observar contra el fons brillant de la galàxia. La resta de galàxies de la imatge son el·líptiques, galàxies S0, o galàxies de fons que no formen part d’aquest cúmul.

cumul-de-coma.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari