Quan els forats negres poden extingir la formació estel·lar.
Mentre les galàxies arriben a una mida enormement crítica, al voltant de 10.000 milions de masses solars , els seus centre tempestuosos, els Nuclis Galàctics Actius (AGN) alimenten els forats negres supermassius, alhora que les supernoves s’encarreguen de dispoersar el gas per la formació d’altres estrelles, comenten els científics de la Universitat d’Oxford i de la Universitat de Hertforshire, durant la 212 reunió de l’American Astronomical Socitey.
“Els nostres models de formació de galàxies, es basen en la idea que els AGN, extingeixen la formació estel·lar de les galàxies massives, com a conseqüència dels mecanismes de les supernoves”, comenta el Dr. Sugata Kaviraj, responsable d’aquesta investigació. “Els astrònoms creuen que els raigs produïts per els AGN són prou potents, com per endur-se el gas de la formació d’estrelles, de fins i tot les galàxies més grans, encara que fins ara no hem tingut cap evidència prou sòlida per demostrar-ho”.
Utilitzant una combinació de noves dades amb llum ultraviolada del Galaxy Evolution Explorer i les dades òptiques del Sloan Digital Sky Survey, els astrònoms estudien una rara classe de galàxies amb “pre-estrelles explosives”, en les quals no s’aprecia la formació d’estrelles molt recents, un senyal que aquest període vigorós de formació estel·lar s’ha suprimit ràpidament.
Mesurant el rendiment d’extinció de galàxies individuals, es mostra que l’extinció dels AGN augmenta per a les galàxies de major massa, encara que és més alt per les galàxies de menor massa amb un regim de supernoves. També s’ha confirmat que els AGN es tornen significativament més abundants en les galàxies amb unes masses aproximadament per sobre de 10.000 milions de masses solars. “Els nostres resultats demostren que la dicotomia esperada en la relació entre el rendiment d’extinció i la massa de les galàxies, està corroborada per les dades esperades; uns 10.000 milions de masses solars”, comenta en Kaviraj.
Les galàxies estudiades, com les que podem observar en aquesta imatge presa per el Sloan Digital Sky Survey, estan a unes distàncies de 1.500 milions d’anys llum, o menys.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.
Deixa un comentari