El misteri de la nana desapareguda.

Un equip d’astrònoms està ocupat en un “cas del CSI (investigació de l’escena del delicte) interestel·lar”. Tenen dos sospitosos, traces de l’agressió, mostres de la violència, però no troben el cadàver.

La nebulosa planetària del hemisferi sud, SuWt 2, situada a uns 6.500 anys llum de nosaltres en la constel·lació del Centaure, és el lloc del crim.

SuWt consta d’un brillant anell de gas. Els dèvils lòbuls s’estenen perpendiculars a l’anell, donant una forma semblant a un rellotge de sorra.

Aquest brillant fulgor, és sospita que ha estat carregat elèctricament per una estrella que s’ha col·lapsat en una nana blanca. Però, la nana blanca no és troba per enlloc !.

El misteri s’aprofundeix, quan els investigadors varen obtenir les primeres observacions ultraviolades durant els primers anys de la dècade del 1990, amb el satèl·lit Ultravioler Explorer, esperant detectar les senyals d’una dèbil però calenta estrella, però no varen detectar cap tipus de senyal de radiació ultraviolada.

Ara bé, en el centre de l’anell nebular, hi han dos sospitosos: un parell d’estrelles que giren estretament l’una al voltant de l’altre en tan sols cinc dies. Cap de les dues estrelles és una nana blanca.

Aquest estudi, que està dirigit per Katrina Exter i Howard Bond del Institut de Ciència del Telescopi Espacial a Baltimore. La fotometria i espectrometria d’aquest sistema binari d’estrelles, les situa en la seqüència principal degut les seves masses. Això pot indicar, que han començat a evolucionar cap a les les gegants vermelles.

Els astrònoms suggereixen una senzilla explicació pels fets de l’escena: les estrelles en el centre de SuWt 2 van néixer com una família de tres components. Amb el sistema binari A, donant voltes l’una al voltant de l’altre i a una altre estrella més massiva orbitant més lluny de A. Això permetria que l’estrella massiva, pogués evolucionar com una gegant vermella. Atrapades dins de l’atracció de la gegant vermella, el sistema binari giraria ràpidament en el que els astrònoms anomenen “embolcall comú”. Finalment els estrats exteriors de la gegant vermella serien expulsats de la seva òrbita, produint la nebulosa que veiem avui dia.

La radiació ultraviolada del nucli calent de la gegant vermella, hauria provocat la brillant nebulosa. Si el nucli de la gegant tingués prou massa, s’encongiria i es refredaria ràpidament com una nana blanca dèbil, que podria explicar la seva invisibilitat actual.

suwt-2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:42 pm

    […] 7 Juny 2008. El misteri de la nana desapareguda.  […]

Deixa un comentari