Observat un estrany anell en una estrella moribunda.

El Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, ha trobat un estrany material al voltant de les restes magnètiques d’una estrella on una explosió l’havia destruït.

Aquest cadàver d’estrella, anomenada SGR 1900+14, forma part d’una classe d’objectes coneguts com a “magnetars“. Aquests objectes, són els nuclis d’estrelles massives que exploten en forma de supernoves, però a diferència d’altres estrelles mortes, aquestes encara bateguen lentament i emeten radiació X, alhora que disposen de potents camps magnètics.

L’univers, és un gran lloc on poden passar coses estranyes”, comenta la Stefanie Watcher, membre del Spitzer Science Center de la NASA, després d’observar atentament l’anell d’aquesta estrella. “Estava repassant les dades arxivades del Spitzer, quan vaig observar un anell del qual encara no n’havíem observat mai”.

Watcher i els seus companys, pensen que l’anell, a diferència del que s’havia observat fins ara, és va formar l’any 1988 quan el magnestar va fer una erupció gegant. Creuen que la superfície “trencadissa” del magnestar, va enviar una flamarada d’energia fins el núvol de pols proper a ella, deixant a l’exterior un anell polsegós. Aquest anell te una forma semblant a un rectangle, amb unes dimensions de 7 per 3 anys llum . Sembla pla, o bidimensional, encara que els científics, no descarten la possibilitat que tingui una estructura en forma de closca tridimensional.

Aquesta descoberta, podria ajudar als científics a entendre si la massa d’una estrella influeix a convertir-se en un magnestar al morir-se. Encara que és coneix, que les estrelles a partir de certa massa, és converteixen en supernoves, no es coneix prou bé, si aquesta massa juga un paper important per convertir-les en un magnestar. Segons l’equip de recerca, aquest anell demostra que SGR 1900+14, pertany a un grup proper d’estrelles joves i massives.

sgr-190014.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:22 pm

    […] 3 juny 2008. Observat un estrany anell en una estrella moribunda.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently


The document has moved here.

301 Moved Permanently