Ecos estel·lars.

Aquesta imatge presa pel Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, ens mostra els notables canvis dels fenònmens atribuïts a ecos (indicats en colors clars) que hi ha al voltant de Cassiopea A, un romanent d’una supernova (situada en el centre de la imatge).

Aquesta supernova, és un romanent d’una estrella massiva que al morir va explotar de manera violenta, en forma de supernova. En la regió, coexisteixen l’estrella que va explotar, en forma d’estrella de neutrons i una closca de material circumdant expulsada des de la mateixa estrella.

Els ecos lluminosos, es formen quan en explotar, les senyals centellegen les regions de pols al voltant de l’estrella de neutrons. mentre la llum va viatjant a través d’aquestes regions de pols, les escalfa, fent-los que brillin successivament a través del infraroig, com una cadena de llums de Nadal, que s’il·luminen un per un. El resultat és una il·lusió òptica, en la qual la pols sembla estar volant cap enfora a la velocitat de la llum. Aquest moviment aparent, el podem observar veient-lo en les regions de pols, en diferents colors.

La fotografia, és un recull dels núvols que envolten a Cassiopea A, la qual costa de sis imatges preses en un interval de tres anys, cadascun imprès en un color diferent.

Les regions on la pols no ha canviat, s’observa en color gris, mentre que els que si ho han fet, estan representats en colors blaus o taronges. El blau indica un temps anterior i el vermell un de posterior. A més, és representen augmentades algunes d’aquestes regions, per poder apreciar en detall aquests moviments.

El romanent de Cassiopea A, està situat a uns 11.000 anys llum de nosaltres. La regió s’estén fins a uns 300 anys llum al voltant de l’estrella de neutrons. Si poguéssim observar aquesta regió a simple vista, ocuparia una àrea equivalent a set llunes plenes.

cassiopea-a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:36 pm

    […] 2 Juny 2008. Ecos estel·lars.  […]

Deixa un comentari