Cràters d’impacte a Tità.
Aquesta composició de dues imatges, ens mostra un cràter meteòric descobert recentment (a l’esquerra), comparat amb un cràter observat anteriorment. El nou cràter ha estat observat pel radar del vehicle espacial de la sonda Cassini, durant el recent vol del dia 12 de maig de 2008 per sobre de Tità, el major satèl·lit del planeta Saturn.
Aquest és el quart cràter meteòric que s’ha identificat a Tità, tot i que es suposa que poden haver un centenar aproximadament. Comparant amb altres satèl·lits de Saturn, que contenen milers de cràters, la superfície de Tità está molt poc crateritzada. Això és en part, per la densa atmosfera del satèl·lit, que encén i desfa la majoria de cossos petits abans que arribin a la seva superfície. Els processos geològics, com poden ser: els moviments de sorra per efecte del vent, o el vulcanisme glacial, poden també destruir aquests cràters.
Les dues imatges tenen unes dimensions d’uns 350 quilòmetres d’amplada. El cràter de la dreta va estar descobert per la Cassini l’any 2005, té uns 80 quilòmetres de diàmetre, amb una profunditat d’uns 1.300 metres, està enregistrat des de dalt amb el radar. El cràter s’anomena Sinlap, mentre que el nou cràter de l’esquerra amb un diàmetre aproximat de 112 quilòmetres, encara no té nom.
El nou crpater està situat a uns 26º de latitud nord i 200º de longitud oest, en la brillant regió de Dilmun, a uns 1.000 quilòmetres de distància del aterratge de la sonda Huygens. La imatge d’aquest nou cràter, és pot observar més aclarida en la regió superior, suggerint que s’ha modificat després que és formés, potser per enfondraments de les parets circulars, cap al terreny central. El centre del cràter sembla pla, tot i observar-se dues petites formacions brillants, possiblement un complex de cims centrals.
El material ejectat (en forma circular) cap l’exterior des d’aquest cràter, és menys important que en el Sinlap. El caràcter més degradat del nou cràter, suggereix que podria ser més vell que Sinlap, ja que els processos erosius són els mateixos en les dues localitzacions, ja que estan en latituds semblats.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.
Deixa un comentari