WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 17:44:48' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Primera mesura de la temperatura d’una galàxia llunyana.

Uns astrònoms utilitzant el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, varen detectar per primera vegada en llum ultraviolada, la molèculada del monòxid de carboni en una galàxia ubicada a uns 11.000 milions d’anys llum de nosaltres.

Aquest equip d’astrònoms va apunta l’espectrògraf del VLT durant més de 8 hores en direcció a una galàxia tapada per uns núvols de gas. L’única forma d’observar aquesta galàxia, és a través de la seva empremta del gas interestel·lar que enregistra l’espectre d’un quàsar, encara més allunyat. “Els quàsars aquí s’utilitzen tan sols com un far en un Univers molt distant. Els núvols interestel·lars de gas en les galàxies, situades entre els quàsars i el nostre camp visual, absorveixen una part de la llum emesa pels quàsars. Com a conseqüència d’això, l’espectre resultant presenta “regions” fosques que és poden atribuir a elements ben coneguts i possiblement a molècules”, comenta en Raghunathan Srianand (Pune, India), que va dirigir l’equip de les observacions.

Gràcies a la potencia del VLT i a una selecció molt acurada del objecte seleccionat, entre prop dels 10.000 quàsars, l’equip de recerca va poder descobrir la presència d’hidrogen molecular i de “deuterat” (H2, HD), així com de molècules de carboni (CO) en el medi interestel·lar d’aquesta remota galàxia.

El gas interestel·lar, es la reserva que permet la formació d’estrelles i en conseqüència una peça important de les galàxies. Comparant les seves observacions, els astrònoms varen demostrar que les condicions físiques que es mantenen en el gas interestel·lar d’aquesta galàxia llunyana, són semblants a les observades en la nostra galàxia, la Via Làctia.

El descobriment més important però, va ser la mesura amb una gran precisió de la temperatura de la radiació còsmica de fons del univers llunya.

Si el Univers es va formar amb el “Big Bang“, com suposen la majoria d’astrofisics, la radiació d’aquesta primitiva bola incandescent, hauria estat més calenta en un passat. Això es exactament el que es va trobar en aquestes noves mesures. “Donada la mesura de la temperatura actual de 2,725 K, algú esperaria que la temperatura de fa 11.000 milions d’anys, estigués a prop de 9,3 K”, comenta el coautor de l’estudi en Patrick Petijean. “La nostra sèrie de’observacions, fetes amb el VLT ens permeten deduir una temperatura de 9,15 K, amb un marge d’eroor de més o menys 0,7 K, mesura que esta molt aproximada a la teoria”.

temperatura-en-galaxia.jpg

Si voleu més informació,  premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:42 pm

    […] 23 Maig 2008. Primera mesura de la temperatura d’una galàxia llunyana.   […]

Deixa un comentari