WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 01:11:49' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Descoberta la supernova més recent de la nostra galàxia.

En la imatge composta de l’esquerra, podem observar les restes de l’explosió d’una supernova, ocorreguda en la nostra Via Làctia. Aquest romanent s’anomena G1.9+0.3. La imatge en raigs X va estar capturada des del Observatori de Raigs X Chandra de la NASA, a començaments del 2007, mentre que la imatge de ràdio del Very Large Array (VLA), és de l’any 1985. La diferència en les mides de les dues imatges, dóna una evidència de la seva expansió, permetent calcular que aquesta explosió va succeir 140 anys enrera aproximadament.

Això fa que aquesta explosió, sigui de moment la més recent observada en la nostra galàxia, ja que la supernova coneguda més jove era d’uns 330 anys, situada en la constel·lació de Casiopea.

En la imatge de la dreta, presa amb el Two Micron All Sky (2MASS), els colors representen diferents tipus de longituds d’ona infraroja. El centre de la galàxia, està representada per la regió brillant  de color vermell, la localització de G1.9+0.3 està enmarcada en el requadre inferior esquerra, a una distància d’uns 1.000 anys llum del centre galàctic.

També podem observar unes animacions, en la qual la runa del material llançada cap l’exterior, generen una closca de gas calent i partícules d’alta energia brillan en forma de radiació X, ones de ràdio i demés longituds d’ona. Aquest material s’età expandint a una velocitat propera als 56 milions de quilòmetres per hora, aproximadament un 5% de la velocitat de la llum, una velocitat sense precedents per ser un romanent d’una supernova.

g1903.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari