WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 01:46:09' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Els pols errants d’Europa, ens mostren les seves cicatrius.

Les estructures curvilínies d’Europa, un satèl·lit del planeta Júpiter, poden indicar que els seus pols hagin pogut canviar de posició gairebé uns 90º, segons indica un estudi del Institute Lunar and Planetary of Carnegie de la Universitat de Califòrnia, segons es publica a la revista Nature del proper dia 15 maig.

Aquest canvi tan extrem, suggereix la presència d’un oceà líquid sota de la crosta glacial del satèl·lit i que podria ajudar a fer possible l’existència de vida extraterrestre.

L’equip de recerca dirigit per Isamu Matsuyama del Departament de Magnetisme Terrestre, de l’Institució Carnegie, va utilitzar imatges de les sondes espacials Voyager i Galileo de la NASA, així com del recent pas de la New Horizons, per tal de fer un mapa on s’aprecien unes depressions en forma de grans arcs, que s’estenen més de 500 quilòmetres. Cal tenir present que el diàmetre d’Europa, és d’aproximadament 1.500 quilòmetres, una mica més petit que la Lluna.

Comparant el patró de les depressions amb les fractures que resultarien de les convulsions provocades per un canvi del eix rotacional d’Europa, els investigadors han determinat que aquest eix s’hauria mogut aproximadament uns 80º. L’eix de rotació actual, està situat a uns 10º del seu equador.

Segons comenta en Matsuyama, “a Europa, les variacions en l’espessor de la seva escorça exterior, podrien provocar un desequilibri massiu. D’aquesta manera l’eix de rotació podria reorientar-se a una nova posició estable”.

Aquest canvi de rotació. és podria anomenar “descentrament erràtic polar”, oposat al aparent canvi del eix de rotació provocat per la tectònica de plaques. Hi ha evidències que aquests canvis del eix de rotació, han existit anteriorment a la Terra, a Mart, així com també al satèl·lit Enceladus de Saturn. “El nostre estudi, afegeix a Europa en aquesta llista”, comenta en Matsuyama i segueix, “creiem que els cossos planetaris, podrien ser més propensos a la reorientació del que ens pensàvem”.

L’estudi també és refereix a l’aigua líquida que pot haver dins d’Europa. Els científics tenen la hipòtesis, que les fotografies d’Europa ens mostren una superfície fracturada degut a l’existència d’un extens oceà sota la superfície glaçada. Aquest oceà és mantindria en estat líquid gràcies al calor generat per les forces de marea de la gravetat de Júpiter. La presència de calor i aigua, podria fer possible la vida, tot i que l’oceà esta situat sota de la superfície i per tant absent de la llum solar.

europa1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juny 22, 2008 11:54 am

    […] 19 Maig 2008. Els pols errants d’Europa, ens mostren les seves cicatrius. […]

Deixa un comentari