WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 01:40:36' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Una estranya parella estel·lar.

Uns astrònoms han descobert un veloç púlsar, en una òrbita al voltant d’una estrella semblant al Sol. Aquesta és una combinació que no s’havia observat mai, configurant un nou i rar sistema estel·lar.

“Les nostres idees de com és produeixen els púlsars de rotació ràpida, no preveien aquest tipus de combinació en un dels companys d’òrbita”, comenta en David Champion, membre del Observatori Nacional d’Austràlia.

Els astrònoms varen detectar aquest púlsar anomenat J1903+0327, dins d’un estudi fet amb el radiotelescopi d’Arecibo, de la Fundació Nacional de la Ciència de Puerto Rico.

Aquest púlsar, és un cadàver estel·lar superdens de la grandària d’una ciutat, que és va formar com a conseqüència d’una supernova. El púlsar gira 456 vegades per segon i està situat a uns 21.000 anys llum de la Terra, girant al voltant de la seva estrella cada 95 dies. El púlsar, és una estrella de neutrons inusualment massiva  per la seva tipologia.

Els púlsars, són estrelles de neutrons amb uns grans camps magnètics, els quals canalitzen els raigs de llum i les ones de ràdio, fent-les girar al seu voltant. Els púlsars estandards, giren varies vegades per segon, però PSR J1903+0327, ho fa centenars de vegades més ràpid, anomenat-se “púlsar de mil·lisegon”.

En aquesta imatge, podem comparar l’òrbita del púlsar al voltant de la seva estrella, amb l’òrbita de la Terra entorn al Sol.

j19030327.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:29 pm

    […] 18 Maig 2008. Una estranya parella estel·lar.   […]

Deixa un comentari