WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-02 19:26:07' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El XMM-Newton, descobreix una part de la matèria desapareguda del univers.

L’observatori de raigs X, XMM-Newton de l’ESA ha estat utilitzat per un equip d’astrònoms internacionals per descobrir una part de la matèria fosca desapareguda del univers.

Fa 10 anys, els científics pronosticaven que aproximadament ma meitat de la matèria “ordinaria”, o matèria normal desapareguda feta d’àtoms, podia existir en forma de gas de baixa densitat, omplint grans regions entre les galàxies.

Tota la matèria del univers, és distribueix dins d’una estructura en forma de teranyina. Dins d’alguns densos nòduls, existeixen els cúmuls de galàxies, els objectes més grans del univers. Els astrònoms sospitaven que el gas de baixa densitat, podria impregnar els filaments d’aquesta teranyina.

La baixa densitat del gas, dificultava els intents de poder-lo detectar en el passat. Amb l’ajut de l’alta sensibilitat del XMM-Newton, els astrònoms han descobert les regions més calentes. Aquesta descoberta per tan ajudarà a entendre l’evolució d’aquesta teranyina còsmica.

Només un 5% aproximat del nostre univers, està format per matèria normal, que consta de protons, neutrons o barions i, amb l’ajut dels electrons, formen les pedres de construcció de la matèria ordinaria. La resta del nostre univers, està compost per la elusiva matèria fosca (un 23%) i l’energia fosca (un 72%).

Els científics pronosticaven que el gas tindria una temperatura alta i d’aquesta manera emetria principalment raigs X de baixa energia. Però la seva baixa densitat feia difícil la seva observació.

Els astrònoms han utilitzat el XMM-Newton per observar un parell de cúmuls de galàxies: Abell 22 i Abell 223, situats a una distància de 2.300 milions d’anys llum de la Terra.

“El gas calent que veiem en aquest filament, és probablement la part més calenta i densa del gas difús de la teranyina còsmica, la qual és considerava que estava constituïda per la meitat de la matèria bariònica del univers”, comenta en Norbert Werner, membre del Institut de Recerca Espacial SRON dels Països Baixos i responsable del equip de recerca.

Aquesta imatge, és una combinació en llum òptica i radiació X, dels cúmuls Abell 22 i Abell 223, on podem apreciar com els dos cúmuls de galàxies, estant connectats per un filament de gas calent, que emet radiació X.

La imatge òptica va ser obtinguda amb la SuprimeCam del telescopi Subaru, mentre que la imatge de radiació X (en color groc i vermell) va ser obtinguda pel XMM-Newton.

abell-222-223.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juny 22, 2008 11:54 am

    […] 10 Maig 2008. El XMM-Newton, descobreix  una part de la matèria desapareguda del Univers. […]

Deixa un comentari