WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-02 19:55:08' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Galàxies fantasmes.

Un equip internacional d’astrònoms, ha identificat unes gegantines corrents d’estrelles en la perifèria de dues galàxies espirals properes, alhora que s’ha obtingut una visió panoràmica d’aquest canibalisme galàctic, semblant al de la galàxia nana de Sagitari entorn a la Via Làctia.

La detecció d’aquests gegantins fòssils estel·lars reforça les prediccions del model cosmològic de la matèria fosca freda, que suggereix que les galàxies espirals de grans dimensions, es varen formar a partir de la fusió de sistemes estel·lars menors.

La primera d’aquestes estructures de runes, envolta a la galàxia NGC 5907, que està situada a uns 40 milions d’anys llum de nosaltres, formada a partir de la destrucció de les seves galàxies nanes, fa uns 4.000 milions d’anys. Segons els investigadors, la galàxia nana ha perdut la majoria de la seva massa estel·lar: cúmuls estel·lars i matèria fosca. Tot això, ha quedat distribuït al llarg de la seva òrbita i ha donat lloc a una estructura de fòssils galàctics que s’entrelliguen d’una manera molt complexa, amb una estructura que supera els 150.000 anys llum.

“Els nostres resultats ofereixen una perspectiva externa inèdita, d’aquest espectacular fenomen al voltant d’aquestes galàxies espirals i demostren que els seus halos, encara contenen els fòssils de les galàxies nanes, una oportunitat única per estudiar les últimes etapes de construcció de les galàxies com la nostra”, comenta en David Martinez, investigador del Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) i que encapsa-la l’equip d’observacions.

L’equip ha descobert una altre gal·làxia, amb una tènue corrent en forma de bucle a NGC 4103, situada a quasi bé 50 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació de l’Ossa Major. El fantsmal seguici estel·lar, és projecta a més de 80.000 anys llum i està format per velles estrelles pobres en metalls.

galaxies-fantasmes.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:36 pm

    […] 11 Maig 2008. Galàxies fantasmes.  […]

Deixa un comentari