WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-02 19:34:50' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Les primitives galàxies del Univers, eren molt petites.

Imagini’s rebre una noticia que ens comunica el naixement d’una criatura de 50 cm de llargada i un pes d’uns 80 quilos. Segurament que és pensaria que aquesta noticia hi ha un error en el pes de la criatura.

Els astrònoms que observaven unes galàxies en un Univers distant de nosaltres, varen quedar igualment desconcertats al comprovar que aquelles joves i compactes galàxies pesaven cadascuna l’equivalent a 200.000 milions de vegades el nostre Sol. Aquestes galàxies tan sols tenen una grandària d’uns 5.000 anys llum, una fracció si les comparem amg algunes galàxies del nostre grup local. De fet, cadascuna d’aquestes galàxies, podria cabre dins del nucli de la nostra Via Làctia.

Per aquesta recerca, els astrònoms han utilitzat el telescopi espacial Hubble i el W.M. Keck situat a dalt del Mauna Kea, a Hawaii i alhora observar unes galàxies situades a 11.000 milions d’anys llum de nosaltres, es a dir quan l’Univers tenia tan sols 3.000 milions d’anys.

“Observar les mides compactes d’aquestes galàxies, és com un trencaclosques”, comentava en Pieter G. van Dokkum de la Universitat de Yale a New Haven. “Cap galàxia tan massiva, s’havia observat tan lluny fins ara. No tenim clar, com han evolucionat fins a convertir-se en les grans galàxies que veiem avui. Havien de canviar molt, durant aquests 11.000 milions d’anys, per fer-se cinc vegades més grans. Una possible resposta, seria la col·lisió entre les mateixes galàxies”.

Per determinar les mides d’aquestes galàxies, s’ha utilitzat la Càmera d’Infraroig Proper i l’Espectròmetre Multi-objectes del Hubble.

Les observacions del Keck, es van fer amb l’ajut d’un potent làser per corregir la imatge que s’entela a causa de l’atmosfera terrestre. “Nomes el Hubble i el Keck, poden observar les mides d’aquestes galàxies, ja que estan molt lluny i són molt petites”, comenta en Dokkum. Ell mateix suggereix, que la formació d’aquestes petites galàxies, és una combinació de la matèria fosca amb el gas d’hidrogen existent en el primitiu Univers.

Basant-se en les masses de les galàxies, s’obté el seu color. Els astrònoms calculen que les estrelles d’aquestes galàxies, giren al seu voltant a una velocitat entre 1.500.000 i 1.700.000 quilòmetres per hora (entre 400 i 500 quilòmetres per segon). Les estrelles de les galàxies actuals que són molt més grans, viatgen a una velocitat aproximadament de la meitat.

primeres-galaxies.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Maig 25, 2008 6:21 pm

    […] 7 Maig 2008. Les primitives galàxies del univers, eren molt petites.   […]

Deixa un comentari