WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-02 18:09:31' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Es descobreix un nou tipus de nana blanca.

Astrònoms de la Universitat de Texas, han pronosticat i confirmat l’existència d’un noum tipus d’estrella variable, amb l’ajut del telescopi Otto Struve de 2,1 metres de diàmetre, situat en el Observatori McDonald.

Aquesta estrella, una “nana blanca de carboni polsant”, és la primera nana blanca variable descoberta en més de 25 anys. Degut que la immensa majoria d’estrelles del univers, incloent-hi el Sol, acabaran les seves vides con nanes blanques, estudiar aquestes pulsacions, ajuadant a entre millor la seva evolució.

Una estrella nana blanca, és el romanent d’una estrella com el Sol, que ja ha cremat tot el combustible nuclear del seu nucli. És extremadament densa i amb unes masses equivalents a 1,5 vegades la del Sol, dins d’un volum equivalent a la Terra. Fins ara, és coneixien bàsicament dos tipus de nanes blanques: les que tenen un estrat exterior d’hidrogen (al voltant del 80% del total), i les que tenen un estrat exterior d’heli (un 20%).

Durant l’últim any, els astrònoms de la Universitat d’Arizona, Patrick Dufoyur i James Libert, varen descobrir aquest tercer tipus de nana blanca, que per raons desconegudes fins ara, no esta envoltada per una closca d’hidrogen, ni d’heli, si no que, té exposat el seu estrat exterior de carboni. Els astrònoms sospiten, que aquestes nanes podrien ser romanents d’estrelles molt més massives i que podrien haver acabat la seva vida en forma d’una supernova.

Després d’aquest descobriment, en Michael H. Montgomery de la Universitat de Texas, va calcular que les pulsacions en aquestes estrelles eren possibles. Les estrelles que bateguen són de gran interès per els astrònoms, degut que en els seus canvis de llum,poden donar informació del seu interior; similar al estudi que fan els geòlegs dels moviments sísmics de la Terra i que d’aquesta manera poden conèixer l’interior terrestre. De fet, a aquest tipus d’estudi s’anomena “asterosismològia“.

L’estrella estudia per fer aquesta recerca, està situada a uns 800 anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació de l’Ossa major i s’anomena, SDSS J142625.71+575218.3. La intensitat de la seva brillantor, varia regularment un dos per cent aproximadament, cada vuit minuts.

sdss-j142625.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari