WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-19 02:47:20' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Raigs energètics en un sistema solar embrionari.

La imatge de l’esquerra esta presa per l’Observatori de Raigs X Chandra de la NASA, en la qual podem observar el primer raig doble de raciació X, detectada en una estrella jove. Aquest raig podria ser similar al que hauria llençat un jove Sol, el qual hauria tingut un impacte important en el Sistema Solar primitiu.

L’estrella anomenada DG Tau, està situada en una regió de la constel·lació de Taurus, a uns 450 anys llum aproximadament de la Terra. El brillant jet de raigs X, s’estén fins a uns 110.000 milions de quilòmetres de l’estrella, aproximadament 700 vegades la distància entre el Sol i la Terra.

Un anàlisi detallat d’aquesta imatge, realitzat per Manuel Gudel del Institut d’Astronomia ETH de Suïssa, indica que el raig de l’esquerra té de mitjana uns raigs X més energètics, que la regió inferior dreta.

Una explicació probable, seria que alguns raigs X de baixa energia, estarien absorbits pel disc que hi ha al voltant de DG Tau, com indica la il·lustració que acompanya la imtage.

També s’han detectat que els raigs X altament energètics, estan parcialment absorbits pels corrents de materials que flueixen de l’estrella. El mateix disc de material, és encara massa jove per ser detectat pel Chandra.

Guedel i els seus col·legues creuen que els potents jets de raigs X, és podien desenvolupar en alguna fase de l’evolució de la majoria d’estrelles joves. Podrien, per exemple haver existit en les primeres fases del nostre Sistema Solar. DG Tau té aproximadament uns 4.500 milions d’anys. Ja que està envoltada per un disc de material on és poden formar els planetes, encara que aquests puguin estar bombardejats per les emissions de raig X. Encara es desconeix quin impacte haurien tingut en la evolució de la Terra, que segurament haurien estat negatius. La radiació hauria ionitzat el disc de material, generant turbulències que haurien tingut un efecte substancial sobre l’orbita de la jove Terra, possiblement ajudant-la a un desastrós viatge cap al Sol. A més, la mateixa radiació X, hauria tingut un paper important en la producció de les molècules complexes, que haurien anat a para als planetes en formació.

 dgtau.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:36 pm

    […] 29 Abril 2008. Raigs energètics en un sistema solar embrionari.  […]

Deixa un comentari