WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 01:14:37' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Els astrònoms escolten el planeta d’una estrella que va a la deriva.

L’estrella taronja-groguenca, Iota Horologii, situada a uns 56 anys llum de nosaltres en la constel·lació austral d’Horologium (el Rellotge), pertany al anomenat “corrent de les hyades”, un gran nombre d’estrelles que es traslladen en la mateixa direcció.

Abans que els astrònoms haguessin utilitzat el telescopi de l’ESO, ja coneixien la presència d’un planeta de més de dues vegades la massa de Júpiter, orbitant a l’estrella en uns 320 dies.

Però fins ara, tots els estudis eren incapaços de concretar les característiques exactes de l’estrella i per tant entendre el seu origen.

Un equip d’astrònoms dirigits per Sylvie Vauclair de la Universitat de Toulouse de França, utilitzant la tècnica “d’asterosismologia” han intentat resoldre els seus secrets.

“De la mateixa manera que els geòlegs controlen com es generen les ones sísmiques dels terratrèmols i es propaguen a través de la Terra i d’aquesta manera s’assabenten de l’estructura interior del nostre planeta, és possible estudiar les ones sonores que es produeixen a través d’una estrella, a la manera d’un gran timbre esfèric”, comenta la Sylvie Vauclair.

El “so” d’aquest instrument musical gegant, dóna molta informació sobre les condicions físiques del interior de l’estrella als astrònoms.

Per tal “descoltar aquesta música”, els astrònoms utilitzen un dels millors instruments disponibles. Les observacions és varen fer durant 8 nits consecutives, el mes de novembre de 2006, amb l’espectrògraf ARPES instal·lat en el telescopi de 3,6 metres de diàmetre de l’ESO a La Silla, Xile.

Fins a 25 d’aquestes “notes” es van identificar en el conjunt únic de dades, on la majoria corresponien a ones amb un període d’aproximadament 6,5 minuts.

Aquestes observacions permetien als astrònoms obtenir un retrat molt precís de Iota Horologii: la seva temperatura, d’uns 6.500º K, la seva massa de 1,25 vegades la del Sol i la seva edat, d’uns 625 milions d’anys. A més, és va comprovar que aquesta estrella era molt més rica en metalls que el nostre Sol, aproximadament un 50%.

Aquests resultats, mostren la potencialitat de l’asterosismologia utilitzant l’instrument tan précís com és el HARPS. “També mostra que Iota Horologii, té la mateixa abundància de metalls i edat que el cúmul de les Hyades i això no pot ser una senzilla coincidència”, comenta la Sylvie Vauclair.

El cúmul de les Hyades, que és pot observar a simple vista, està situat en la constel·lació de Taurus. Aquest brup d’estrelles situat a uns 151 anys llum de nosaltres, té una edat aproximada d’uns 625 milions d’anys.

Iota Horologgi, ha d’haver-se format juntament amb les estrelles del cúmul de les Híades, però s’ha dispersat lentament, situant-se actualment a més de 130 anys llum del seu lloc de naixement. Aquest és un resultat per entendre com es traslladen les estrelles per les “autopistes” de la Via Làctia.

iota-horologii.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari