WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-18 14:50:22' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Rastres eòlics en el cràter Smith.

Aquesta imatge ens mostra una duna fosca situada en el cràter Smith del planeta Mart. El color fosc de les dunes, indiquen probablement que es tracta de sorra basàltica, una roca volcànica fosca molt comuna en el planeta mart. Això entra en contrast amb l’origen de les dunes de la Terra, que estan dominades per quars, un mineral rar en el planeta vermell.

Les dunes de Mart són “dunes transversals”, les quals es basen en analogia amb les mateixes característiques de formació de les dunes de la Terra; és formen per els vents que bufen en una direcció perpendicular a les seves crestes. Tanmateix, les ones secundàries sobre les dunes, les orienten en angles rectes, això indica un segon regim de vent que ha redistribuït la sorra després que les dunes originals es formessin. Les orientacions múltiples de les dunes poden estar provocades en part per la seva localització dins del cràter, la pròpia topografia del qual pot servir per redistribuir els patrons dels vents regionals.

Les estries fosques en el terreny més clar, fora del camp de dunes, s’interpreta com els rastres de petits tornados de pols, aquests mintornados mostre la superfície més fosca sota la seva pols brillant. Alguns d’aquests rastres de pols, són visibles en la part sud del camp de dunes i pugen per les depressions de les dunes transversals. També podem observar alguns rastres esvaïts en la part nord del camp de dunes.

 Aquesta imatge està capturada per la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, el dia 29 de novembre de 2007, des de una alçada de 250 quilòmetres. La resolució d’aquesta imatge, és de  50 cm per píxel.

dunes-crater-smith.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:43 pm

    […] 22 Abril 2008. Rastres eòlics en el cràter Smith.  […]

Deixa un comentari