WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 03:52:54' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Naixement estel·lar en un desert galàctic.

Aquesta nova imatge presa pel Galaxy Evolution Explorer (GALEX), ens mostra les noves estrelles que neixen a més de 100.000 anys llum del centre d’aquesta galàxia solitària. Aquesta curiosa imatge, està composta per les dades ultraviolades del GALEX i les senyals de ràdio del National Science Foundation Very Large Array, situat a New Mexico i ens mostra la galàxia anomenada Pinwell del Sud, coneguda també com a M-83.

En aquesta imatge, l’espiral principal o disc estel·lar se’ns mostra en color rosat i blavós, mentre que dels seus braços sorgeixen noves estrelles donant aquest color vermellós.

“És realment complex, trobar un nombre tan gran de joves estrelles fins els 140.000 anys llum del centre de M-83″, va comentar en Frank Bigiel, investigador del Max Planck Institute for Astronomy situat a Alemanya. Cal tenir present que el diàmetre deM-83 es de tan sols 40.000 anys llum. Algunes d’aquestes estrelles, situades a les afores de M-83 i que s’estenen per els braços de la galàxia, ja varen ser descobertes pel GALEX l’any 2005. Aquestes estrelles remotes, van ser observades al voltant d’altres galàxies per aquest telescopi de radiació ultraviolada al llarg de varis anys. Això va ser una sorpresa pels astrònoms, ja que les regions perifèriques d’una galàxia, aocstumen a ser relativament estèrils i no disposar de grans concentracions de materials per generar noves estrelles.

Les observacions més recents del GALEX de M-83, representades en color blau i verd, varen estar capturades en un llarg període de temps. La llum emesa per les senyals de ràdio, varen estar utilitzades per localitzar els àtoms de hidrogen, un dels ingredients principals en la formaqció estel·lar. Segons en Fabian Walter, investigador també del Max Planck Institute, “El percentatge de l’emissió ultraviolada i per tan de la distribució d’estrelles joves, segueix la distribució del gas àtomic del hidrogen, en les distàncies molt grans és absolutament notable”.

M-83 està situada a uns 15 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació de la Hidra.

m-83.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari