Omega Centauri apareix resplendent en infraroig.

Aquest cúmul amb milions d’estrelles, resplendeix com un òpal iridescent, gràcies al Telescopi Espacial Spitzer. El cúmul anomenat Omega Centauri, és una munió d’estrelles que brillen com una galàxia en miniatura. De fet, és el cúmul més gran i brillant dels més de 150 cúmuls globulars, que envolten a la nostra galàxia, la Via Làctia.

Els observadors de les latituds del sud, poden distingir aquest gran cúmul, com un objecte estel·lar, visible a simple vista en la constel·lació del Centaure.

Els cúmuls globulars, són alguns dels objectes més vells del nostre Univers. Les seves estrelles poden tenir fins a 12.000 milions d’anys. Es a dir, podien estar formades, quan l’Univers estava en les primeres fases de la seva vida.

Omega Centauri, és un cúmul inusual degut a que les estrelles posseeixen diferents nivells d’edats i diversos nivells d’evolució en els metalls que configuren la seva composició química, incorporant fins i tot el bor.

Els astrònoms, suposen que aquestes circumstàncies fan d’Omega Centauri un cúmul globulars diferent a la resta; pensen que podria ser el nucli d’una galàxia nana, que va ser absorvida en part per la nostra Via Làctia, fa molt de temps.

Aquesta nova visió d’Omega Centauri, en les observacions infraroges del Spitzer s’hi han combinat les dades en llum visible del telescopi de 4 metres de diàmetre de la National Science Foundation Blanco, situat a Cerro Tololo a Xile.

Les dades en llum visible que corresponen a una longitud d’ona de 0,55 microns es mostren en color blau, la llum infraroja de 3,6 microns capturada pel Spitzer en color verd i la llum infraroja de 24 microns també del Spitzer en color vermell.

Al ajuntar els colors verd i vermell, apareix el color groc, que són les estrelles observades només pel Spitzer. Aquestes estrelles, són gegants vermelles, són més grans, més velles i més polsegoses.

Les estrelles que apareixen en color blau, es el resultat de la llum visible i la llum infraroja de 3,6 microns. Aquestes estrelles són més joves, que el nostre Sol. Alguns dels punts vermells de la imatge, corresponen a galàxies molt distants de la nostre.

omega-centaurus.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç. També podeu consultar la noticia de la nostra web del dia  8 d’abril de 2008.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:37 pm

    […] 20 Abril 2008. Omega Centauri apareix resplendent en infraroig.   […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently