Geòlegs mesuren la grandària i freqüència dels impactes de meteorits.

Uns científics han desenvolupat una nova manera de determinar la mida i freqüència dels meteorits que poden col·lidir amb la Terra.

El seu treball mostra la mida del meteorit que probablement va caure a la Terra, en el moment del límit Cretaci-Terciari (K-T) fa uns 65 milions d’anys, el qual podia tenir unes dimensions entre els quatre i sis quilòmetres de diàmetre.

Aquest mateorit va ser segurament el responsable, segons creuen els científics de l’extinsió massiva dels dinosaures i d’altres formes vitals de vida.

François Paquay, geòleg de la Universitat de Hawaii, va utilitzar isòtops d’osmi, un rar element localitzat en els sediments oceànics, per mesurar la mida d’aquests meteorits. Els resultats d’aquest estudi, és publiquen en la revista Science d’aquesta setmana.

Quan els meteorits col·lideixen amb la Terra, porten una proporció d’isòtops d’osmi, diferents dels nivells observats normalment en els oceans.

“La vaportizació dels meteorits, transmet material d’aquest rar element a l’àrea on impacten”, comenta en Rodey Batiza, de la Fundació Nacional de la Ciència (NSF). “L’osmi es barreja per tot l’oceà ràpidament. Els registres d’aquests impactes, provoquen canvis en la química dels oceans, que és conserven en els sediments més profunds”.

Paquay, va analitzar mostres de dos llocs del Programa de Perforació Oceànica (ODP); el primer el nº 1219 (situat en el Pacífic equatorial), i el ODP nº 1090 (situat a l’extrem de Sud-àfrica) i va mesurar els nivells d’isòtops durant l’últim període del Eocè, un temps durant el qual, és coneix que van existir impactes de grans meteorits.

Els científics esperen amb aquest estudi, disposar d’un mètode més precís que el fins ara més utilitzat, que és basa en la localització d’iridi.

La importància de reconèixer els impactes que ha sofert la Terra, és un resultat important per tan per la recerca d’aquest estudi.

impactes-a-la-terra.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juny 22, 2008 11:54 am

    […] 19 Abril 2008. Geòlegs mesuren la grandària i freqüència dels impactes dels meteorits.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently


The document has moved here.

301 Moved Permanently