S’ha descobert la nana marró més freda observada fins ara.

Un equip internacional d’astrònoms francesos i canadencs, acaba de descobrir l’estrella nana marró més freda, observada fins ara. Els resultats d’aquest estudi, sortiran publicats properament a Astronomy & Astrophysics. El  descobriment, ha estat possible gràcies al treball del telescopi Francès-Canadenc (CFHT) i el Telescopi Gemini Nord, tots dos situats a Hawaii, i el telescopi de l’ESO/NTT situat a Xile.

La nana marró s’anomena CFBDS J005910.83-011401.3 (a partir d’ara l’anomenarem CFBDS0059). La seva temperatura està al voltant dels 350º C i, la seva massa equival a 15-30 vegades la del planeta Júpiter. Està situada a uns 40 anys llum de nosaltres, aïllada de qualsevol altre estrella.

Les nanes marrons són cossos intermedis entre les estrelles i els planetes gegants. La massa d’una nana marró, es d’aproximadament unes 70 masses la del planeta Júpiter. A causa de la seva baixa massa, la temperatura central no és prou alta com per mantenir les reaccions de fusió termonuclear durant molt de temps. A diferència d’una estrella com el nostre Sol, que gasta la majoria de la seva vida cremant l’hidrogen i per aquest motiu, pot mantenir una temperatura interna constant, les nanes marrons, van decreixent la seva temperatura lentament, des de la seva formació.

Les primeres nanes marrons, van ser detectades l’any 1995. Des de llavors, s’ha observat que comperteixen algunes propietats amb alguns planetes gegants, tot i les seves diferències. Per exemple, els núvols de pols i aerosols, així com les grans quantitats de metà, que s’ha observat en els planetes freds, com Júpiter i Saturn.

Tanmateix, encara hi ha dues diferències essencials. En les atmosferes de les nanes marrons, l’aigua està sempre en estat gasos, mentre que es condensa en gel d’aigua en els planetes gegants; i també, en que l’amoníac no s’ha detectat mai en les nanes marrons, mentre que és un component important en l’atmosfera de Júpiter.

CFBDS0059, s’assembla molt més a un planeta gegant, que a les nanes marrons conegudes fins ara, tan a causa de la seva baixa temperatura, com en la presència d’amoníac.

Fins ara, s’havien classificat dues classes de nanes marrons: les nanes L (amb temperatures entre els 1200-2000º C), que contenen núvols de pols i aerosols en la seva alta atmosfera; i les nanes T (amb temperatures més baixes de 1200º C), que tenen un espectre molt diferent a causa del contingut en metà en les seves atmosferes. Degut a que conté metà i una temperatura molt més baixa que L i T, CFBDS0059 podria ser una nova classe de nana marró, anomenant-se: nana Y.

Aquesta nova classe, podria convertir-se en el lligam entre les estrelles més calentes i els planetes de menys de 100º C.

cfbds0059.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Abril 26, 2008 12:13 pm

    […] 17 Abril 2008. S’ha descobert la nana marró més freda observada fins ara.   […]

Deixa un comentari