El Hubble observa una gran explosió.

Observant a 7.500 milions d’anys llum de nosaltres, a mig camí del Big Bang, el Telescopi Espacial Hubble, ha fotografiat l’equivalent òptic d’un potent esclat de raigs gamma. De fet, el registre visual més potent observat fins ara des de la Terra.

Durant gairebé un minut, aquesta estrella isolada va ser tan brillant com 10 milions de galàxies. La Càmera Planetària2 de Gran Camp (WFPC2) del Hubble, va poder enregistrar la  imatge de GRB 0803319B, el passat dia 7 d’abril. L’objecte va enviar aquest potent i brillant flaix de raigs gamma , així com d’altres tipus de radiació electromagnètica a les 2h 12m EDT, del passat dia 19 de març, el qual va ser detectat pel satèl·lit Swift de la NASA.

Immediatament després de l’explosió de raigs gamma, “l’estrella” va brillar amb l’equivalent a la magnitud 5, dins de la constel·lació de Bootes. Els astrònoms del Hubble, van esperar aleshores poder veure la galàxia amfitriona on va néixer l’esclat, però hi hagut un cert desconcert, ja que la llum del GRB encara està tapant la llum de tota la galàxia, i això que fa més de quatre setmanes de l’explosió.

Anteriorment els esclats brillants, tendien a esvair-se ràpidament, la qual cosa encaixava amb la teorira que indicava que els GRB més brillants emeten la seva energia en un raig molt concentrat. Aquest lent esvair, deixà amb aquest desconcert als astrònoms, circumstància que obliga a seguir observant aquest objecte amb el Hubble.

Aquests esclats de raigs gamma de llarga durada, estan teoritzats per la mort d’una estrella massiva (al voltant de 50 vegades el nostre Sol). Aquestes potents explosions s’anomenen hipernoves, explosions més fortes que les supernoves.

grb-08319b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently