Motors còsmics que sorprenen al telescopi Newton XMM.

El telescopi de l’ESA, Newtom XMM ens ha sorprés amb un tipus molt rar de galàxia, de la qual ha detectat l’emissió més alta enregistrada de raigs X. Aquesta observació dóna una nova idea dels processos que formes les galàxies.

Els científics intenten amb aquest telescopi, observar els punts més llunyants del Univers, uns objectes anomenats quàsars. Aquests objectes, són com uns motors còsmics, que bombegen l’energia al seu voltant. Es creu que aquests quàsars condueixen a la formació d’enormes forats negres.

Aquesta matèria, s’acumula al voltant de la galàxia formant un disc d’acreció, que alhora s’escalfa. Les simulacions informàtiques, suggereixen que la forta radiació i els camps magnètics de la regió expulsen una part d’aquest gas cap a l’espai exterior.

La sortida d’aquest gas, pot tenir un profund efecte a la seva galàxia circumdant. Pot generar una turbulència en el gas de tota la galàxia, destorbant la formació d’estrelles. Així, em d’entendre que els quàsars són un pas important, per la formació de les primeres galàxies.

Tanmateix, l’estructura que envolta un quàsar és difícil d’observar, per què estan molt distants de nosaltres. La llum i els raigs X, que surten d’ells triguen milers de milions d’anys en arribar.

Entre un 10-20% dels quàsars són del tipus “banda ample d’absorció”  (BAL). La majoria d’investigadors, creuen que el gas flueix fora d’un quàsar BAL, al llarg de la direcció equatorial del disc d’acreció. Aquests quàsars, mostren poca emissió de raigs X, indicant que hi ha prou gas com per absorbir la majoria dels raigs X, repartits des de la regió que hi ha al voltant del forat negre.

Encara que alguns quàsars BAL, semblen estar expulsant material al llarg dels seus eixos polars, en angles rectes respecte als discs d’acreció. Durant els anys 2006 i 2007, el telescopi Newton XMM, va observar diferents quàsars, en dos d’ells ha detectat que emitien més raigs X dels previstos, indicant que no hi cap vel de gas que absorveixi aquesta radiació.

Això pot significar que els quàsars BAL, són més complicats del que és pensava originalment. Segons comenta en JunXian Wang, investigador del Centre d’Astrofísica de la Universitat de Ciència i Tecnologia de Xina, “Potser que un quàsar tingui tan sortides equatorials, com sortides polars o, simultàniament”.

quasar-bal.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently